Nyheter

Svenskt bageri sa nej till bröllopstårta för samkönat par - kan dras inför rätta

Bagarna tillhör en församling inom Evangeliska frikyrkan - nekar till anklagelser om att de skulle ha diskriminerat de unga kvinnor som skulle gifta sig - hänvisar till yttrande- och religionsfriheten.

Bageriet vägrade ta emot en tårtbeställning till ett samkönat bröllop med hänvisning till sin kristna tro och anmäldes efter det till DO. Nu har bageriet kommit in med sitt svar till myndigheten, där de själva tillbakavisar att de skulle ha diskriminerat. DO kan nu välja att ta ärendet vidare till domstol.

Det vankas bröllop. Budskapet skickas ut på sociala medier där paret, två unga kvinnor, tar en selfie tillsammans. De berättar att vigseln planeras bli av i september nästkommande år. Bland bilderna som de lägger ut visas också upp att paret varit inne på Svenska kyrkans hemsida där de gör en intresseanmälan för vigsel.

En vecka senare dimper det ned en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Ett konditori anklagas för att ha nekat det samkönade paret en bröllopstårta.

Snabbt blir det en nyhet i Sveriges radio. Några tidningar, inklusive Dagen, följer sedan upp nyheten som briserade i mitten av juli.

Till en början var personerna som driver bageriet mycket frispråkiga. I en intervju med Dagen berättade de exempelvis att de var lite misstänksamma mot tårtbeställningen redan från början, att det var som att ”de fiskade efter något”, nästan som om det var någon som var ute efter att göra en anmälan. Exempelvis frågade beställaren inte något om hur tårtan skulle se ut, smaka eller kosta.

– De måste ha varit fullt medvetna om att vi är troende, sa ägaren i somras till Dagen.

Vi har många hbtq-kunder som beställer tårtor och bröd hos oss. Men när det gäller bröllopstårtor blir det väldigt speciellt, för vi tror att det är en symbol för ett heligt sakrament. Vi vill inte kompromissa med vår tro.

Vill inte längre kommentera

I och med att en advokat kopplats in i DO-ärendet har bageriets ägare blivit försiktiga med vad de säger i media och tackar därför nej när Dagen hör av sig och vill ha en uppföljande intervju. De berättar att de i normala fall inte är rädda för att säga vad de tycker, men har uppmanats att ligga lågt tills vidare. Paret som driver bageriet är medlemmar i en församling som tillhör Evangeliska frikyrkan och de beskriver sig själva som evangelikalt kristna, de har också sina rötter utanför Europa.

En uppföljande fråga svarar de i alla fall på.

Är det vanligt att beställa en bröllopstårta ett och ett halvt år i förväg?

– Nej, det brukar vara en vecka eller månad. Som bäst är folk ute sex månader i förväg.

Bageri.

När Dagen når kvinnan som gjort anmälan till DO är hon inte villig att ge syn på saken.

– Nej, inte så intresserad, säger hon under ett kort telefonsamtal som hon väljer att avsluta snabbt.

Så vissa frågor får hänga i luften. Exempelvis varför hon och hennes partner ville beställa en bröllopstårta så långt innan själva bröllopet. Dessutom från ett konditori på andra sidan Stockholm, långt från där paret bor.

För att få kvinnans version måste vi alltså se vad hon skrivit i själva anmälan:

”Jag planerar ett bröllop med min fästmö och kontaktade konditoriet med en fråga om jag skulle kunna beställa bröllopstårta från dom för ett samkönat bröllop. Jag fick ett nej så jag frågade om det berodde på något speciellt. Då fick jag svar att dom är troende och att det går emot deras tro.”

I anmälan finns också den e-postkonversation som skett mellan kvinnan och bageriet. Först tackar de artigt nej till beställningen, men när de uppmanas att berätta varför ger de en längre förklaring.

”Det har att göra med att vi tror på Gud och att Bibeln är Guds ord. Där giftermål i Bibeln är ett heligt förbund mellan en man och en kvinna.”

I svaret förklarar bageriets ägare att de respekterar personer som väljer samkönade relationer, men också att de sätter Gud först, vilket är motiveringen till att de inte vill baka en tårta i det här fallet.

Inga teologiska förklaringar längre

En DO-anmälan tar sin tid. Det som har hänt efter att den kommit in är att myndigheten vänt sig till bageriet för att få svar på vissa frågor, för att kunna göra en bedömning om de har diskriminerat den tilltänkta kunden. Svaret har precis kommit in, vilket Dagen har begärt ut och fått ta del av.

Nu handlar det inte längre om teologiska förklaringar om varför man inte vill baka en tårta till ett samkönat bröllop. Tonen är heller inte längre personlig, utan det som lämnats in till DO är snarare snustorr juridikprosa.

”Företaget bestrider att dess anmälda yttrande eller nekande inställning till att göra en bröllopstårta till ett samkönat bröllop bryter mot förbudet mot diskriminering”, inleds det yttrande som kommit in till DO.

I samma ton förklarar man sedan att ingen missgynnats eller diskriminerats av bageriets agerande, och även om det anses vara så finns det heller inget som pekar på ett samband med att det skulle röra sig om diskriminering mot någon persons sexuella läggning.

I svaret hänvisas också till såväl yttrandefrihet som religionsfrihet i enlighet med internationella konventioner. Det står också att makarna som driver bageriet ”är tydliga med att företagets verksamhet är motiverad av, och ett uttryck för deras kristna trosbekännelse”.

Clas Lundstedt är pressansvarig på DO.

Vad händer nu?

– Det som händer generellt efter att vi har fått in ett yttrande är att vi går igenom det och gör en bedömning, säger han till Dagen.

Till att börja med handlar det om att se om det finns tillräckligt med juridiskt underlag för att ta ett beslut, eller om de måste begära in kompletterande uppgifter. Såväl personen som anmält, liksom bageriet kan därför få komma in med ytterligare synpunkter.

– Så det är svårt att veta när man kan fatta ett beslut, säger Clas Lundstedt.

Finns det någon tidsgräns för hur lång tid det här kan ta?

– Det kan ta väldigt olika lång tid, säger han.

– Men om det är tydligt att det inte rör sig om diskriminering, då kan vi avsluta ärendet ganska enkelt, kanske inom någon vecka.

Annars kan det dröja flera månader innan DO landat i en slutsats.

Kan bli vägledande

Clas Lundstedt förklarar också vad DO kan göra i den här typen av fall där en anmälan kommit in. Om de menar att ett företag diskriminerar en kund så har myndigheten inte på egen hand rätt att dela ut vite, utan vad de kan göra är att driva ärendet vidare i domstol. Då skulle de kunna yrka på diskrimineringsersättning, alltså någon form av skadestånd.

Ett domstolsbeslut skulle i så fall kunna bli vägledande i liknande fall, samt ett varningens finger till andra som kan tänka sig agera på liknande sätt. Men, betonar Clas Lundstedt, att dra det hela så långt just nu är högst hypotetiskt.

---

Fakta: DO

  • Diskrimineringsombudsmannen, DO, är en statlig myndighet med ansvar för att minimera risken för diskriminering i samhället.
  • De gör det bland annat genom att driva specifika fall.
  • Man kan också göra en anmälan till DO om man anser att man blivit diskriminerad.

---

Fler artiklar för dig