Nyheter

Piteå saknade ungdomsgård i 15 år - nu öppnar kyrkorna en

Lina Vikberg hoppas att ungdomarna ska trivas: ”Det är en fantastisk lokal i ett fantastiskt läge”

Piteå har saknat en permanent fritidsgård i minst 15 år. Men om några veckor öppnas dörrarna till EFS-kyrkans lokaler på Malmgatan 5, dit stadens ungdomar är välkomna på fredags- och lördagskvällar.
– Många ungdomar har ingenstans att vara, säger initiativtagaren Lina Vikberg.

Målgruppen för satsningen, stadens högstadie- och gymnasieelever, hänger i dag i stor utsträckning runt Max-restaurangen samt ett parkeringshus i centrala Piteå. Många kör runt i epa-traktorer, ljudvolymen är ofta hög och det är inte ovanligt att alkohol förekommer. Enligt Lina Vikberg är det miljöer som lätt kan skapa problem eftersom det saknas vuxna.

– Många vill nog egentligen göra andra saker, men när det inte finns några alternativ hamnar de ändå där, säger hon till Dagen.

Bristen på lokaler där stadens ungdomar kan spendera kvällarna har diskuterats i flera år. I början av året genomförde Piteå-Tidningen en läsarundersökning där en stor majoritet svarade att det behövs en ungdomsgård i Piteå. Det har också lämnats in medborgarförslag och politiska förslag har likaså presenterats, men hittills har det inte resulterat i några konkreta resultat.

Lina Vikberg, som själv har tonårsbarn, berättar att diskussionerna har påverkat henne. Till vardags arbetar hon som verksamhetschef på Storstrand kursgård strax utanför Piteå. Gården drivs i kristen regi och det var när Lina Vikberg, via jobbet, fick höra att EFS-kyrkans lokaler på Malmgatan skulle bli lediga som hon insåg att det fanns en möjlighet att göra en insats.

– Det är en fantastisk lokal i ett fantastiskt läge, säger hon och berättar att hon delade sina tankar med bekanta.

Ryktet började sprida sig och snart insåg hon att hon inte var ensam om att vilja erbjuda ett alternativ till stadens ungdomar.

Förberedelserna har tjuvstartat

Att den nya ungdomsgården, med det passande namnet ”Malmgatan 5″, kan öppna i EFS-kyrkans lokaler beror på att EFS-föreningen har flyttat sin verksamhet till en annan lokal som ägs av Svenska kyrkan.

Ungdomsgården kommer som sagt att hålla öppet på fredags- och lördagskvällar, med start den 13 oktober. I månadsskiftet september/oktober får Lina Vikberg & Co tillgång till lokalerna och då inleds det stora arbetet med att ställa i ordning källarvåningen där upp till 120 ungdomar ska kunna fika och umgås. Men redan nu har förberedelserna tjuvstartat och på söndag blir det en informationsträff i lokalen.

Huvudman för ”Malmgatan 5″ är Kustkyrkan (ansluten till Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS, och Evangeliska frikyrkan), där Lina Vikberg också är medlem. Men för att driva ungdomsgården kommer det att krävas många ideella krafter och Lina Vikberg berättar att ett tiotal olika kristna sammanhang är representerade i arbetet.

Efterlängtad satsning

På sikt kommer fastigheten på Malmgatan att säljas, men det är inget som oroar Lina Vikberg. ”Malmgatan 5″ är ett tidsbegränsat projekt och fastigheten hyrs av EFS i Piteå till den 31 maj nästa år. Vad som händer därefter återstår att se.

– Även om det inte skulle bli någon förlängning är jag ganska säker på att vi kommer att göra skillnad i vinter. Jag hoppas också att ”Malmgatan 5″ ska ge ringar på vattnet, kanske kan fler ungdomsgårdar öppnas i annan regi och skulle det bli så att verksamheten drivs vidare av kyrkorna i staden är jag övertygad om att nya dörrar kommer att öppnas.

En sak är säker: satsningen är efterlängtad. Av många. Kommunalrådet i Piteå, Kata Nilsson (S), intervjuades nyligen av Piteå-Tidningen och uttryckte då tacksamhet över initiativet.

Områdespolisen Emma Svensson är också positiv.

– Vi hoppas att de (ungdomarna) lockas till kyrkans ungdomsgård där det finns värme och vuxna som kan finnas till för dem, säger hon till PT.

”Malmgatan 5″ finns redan på Instagram och Snapchat och Lina Vikberg berättar att de har fått uppmuntrande reaktioner.

Ny ungdomsgård i kyrka på gång

En ungdomsgård räcker så klart inte för att täcka hela behovet i en stad av Piteå storlek. Men faktum är att det inom en inte allt för lång framtid kan finnas två ungdomsgårdar med kyrklig koppling i kommunen. Hösten 2018 startade papporna Tony Lindfors och Björn Lundberg ”Fredagshänget” i Tallhedskyrkan i stadsdelen Bergsviken, på andra sidan Piteälven. Ungdomsgården blev mycket uppskattad och verksamheten pågick fram till coronapandemin.

Viljan att återuppta arbetet har hela tiden funnits och i våras började planerna klarna. Men när satsningen på ”Malmgatan 5″ presenterades valde Tony Lindfors och de andra att dra i bromsen. Dock inte av konkurrensskäl.

– Folk har sagt att det inte spelar någon roll om vi kör i gång igen, ungdomarna finns ändå på olika platser. Samtidigt behöver vi engagera fler vuxna om vi ska kunna ha ”Fredagshänget” och i uppstartsfasen är även ”Malmgatan 5″ i behov av ideella. Därför känns det bra att de får komma i gång med sin verksamhet och att vi sedan kan surfa på vågen om vi öppnar i vår, säger han till Dagen.

Tony Lindfors tillägger han och Björn Lundberg har träffat ansvariga för ”Malmgatan 5″ och delat sina erfarenheter med dem.

– Det är jätteroligt att de satsar inne i stan. Och samtidigt är det beklagligt att kommunen inte kan lösa problemet utan att det är kyrkorna som behöver ta egna initiativ.

---

Fakta: Malmgatan 5

  • En ny ungdomsgård i EFS-kyrkans gamla lokaler på Malmgatan i centrala Piteå.
  • Premiär fredag den 13 oktober. Kommer att vara öppen fredags- och lördagskvällar (klockan 19–23) till slutet av maj nästa år.
  • Huvudman är Kustkyrkan. Malmgatan 5 finns både på Instagram och Snapchat.

---

Fler artiklar för dig