Nyheter

Mahmoud Abbas varnar för religiös konflikt

Palestinas president talade inför FN:s generalförsamling

Palestinska presidenten Mahmoud Abbas varnar för att Israel/Palestina-konflikten kan utvecklas till en religiös konflikt.
– Det är något som Israel bär hela ansvaret för, sa han när han talade inför FN:s generalförsamling.

I sitt tal gick Mahmoud Abbas till hårt angrepp mot Israel. Han radade upp exempel på hur han menar att den israeliska staten har missbrukat – och fortfarande missbrukar – sin makt och hur det palestinska folket lider.

Mahmoud Abbas uttryckte bland annat att den israeliska regeringen utöver våld på Jerusalem och stadens invånare.

– Den (regeringen) fortsätter att gå till angrepp mot våra islamiska och kristna heliga platser, sa han och nämnde specifikt al-Aqsa-moskén.

Har varnat tidigare

Enligt Mahmoud Abbas riskerar byggnaden att rasa på grund av tunnlar som har byggts under moskén.

– Vi har vid upprepade tillfällen varnat för att den politiska konflikten ska utvecklas till en religiös konflikt, något som Israel bär hela ansvaret för.

Det här är inte första gången som Mahmoud Abbas varnar för att Israel/Palestina-konflikten kan bli religiös.

Hösten 2015 talade han inför FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Mötet hade föregåtts av en mycket orolig period i Israel sedan israeliska myndigheter öppnat för att tillåta ickemuslimer att be vid al-Aqsa-moskén i Jerusalem.

”Allvarliga konsekvenser för alla”

Även den gången kritiserade Mahmoud Abbas Israel i hårda ordalag.

– Övergreppen som bosättare och extremister begår, med skydd av den israeliska ockupationsmakten, mot våra kristna och islamiska heliga platser i Jerusalem … kommer att innebära att konflikten förändras, från en politisk konflikt till en religiös, det kommer att få allvarliga konsekvenser för alla, sa han bland annat.

Åtta år senare upprepar han nu alltså sin varning.

”Grundlös kritik mot Israel”

Men samtidigt som Mahmoud Abbas lade skulden på Israel – och uppmanade FN:s medlemsstater att agera mot Israel – så förklarade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i veckan att det är dags för FN att ändra inställning till Israel.

På onsdagen möttes Benjamin Netanyahu och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Enligt The Times of Israel anklagade Israels premiärminister FN för ”grundlös kritik mot Israel”. Han vädjade även till FN om ett fördömande av ”omstörtande iransk verksamhet samt palestinsk terrorism”.

Netanyahu ska tala inför generalförsamlingen

FN:s pågående generalförsamling inleddes på tisdagen. När Antonio Guterres öppningstalade lyfte han fram Israel/Palestina-konflikten och beklagade våldet som har eskalerat under det senaste 1,5 året.

– I Mellanöstern innebär det ökande våldet och blodsutgjutelsen in det ockuperade palestinska territoriet ett fruktansvärd pris för civilbefolkningen, sa han.

FN:s generalsekreterare varnade dessutom att ”ensidigt agerande intensifieras”, något som enligt The Times of Israel var en referens till expansionen av israeliska bosättningar på Västbanken, ”och underminerar möjligheten till en tvåstatslösning, den enda vägen till bestående fred och säkerhet för palestinier och israeler”.

På fredagen talar Benjamin Netanyahu inför generalförsamlingen.


Fler artiklar för dig