Nyheter

”Det handlar om att få ta plats och få fungera på sina villkor”

Sonens längtan fick Maria Rönnedal att starta funkiskonfa. Nu har den tredje kullen konfirmerats i kyrkan.

Tecken, bilder, musik och dans har fått stort utrymme i undervisningen för Alma, Hjalmar, Noa och Vendela – fyra ungdomar som i söndags konfirmerades i Immanuelskyrkan i Stockholm.
– Det var en väldigt viktig händelse för dem, säger Maria Rönnedal, som startade funkiskonfan för tre år sedan.

För de fyra konfirmanderna började firandet med att de deltog i församlingens ordinarie söndagsgudstjänst.

– Efter en stund gick vi sedan över till Waldenströmsalen, där vi hade en egen gudstjänst, firade nattvard och berättade om vad vi varit med under det här året, berättar Maria Rönnedal för Dagen.

Där slöt omkring 50 personer upp, inklusive anhöriga och vänner, och de fyra ledare som följt gruppen sedan träffarna började i februari.

– Som vi ser det är detta början på något spännande och nytt, och tanken är att man kan fortsätta att träffas i fortsättningskonfan, säger Maria Rönnedal.

Så har det blivit för hennes egen son, David. Han konfirmerades för två år sedan och var med som hjälpledare för den senaste kullen med konfirmander.

– David har Downs syndrom och när det var dags för honom att konfirmeras fanns inget som passade honom. Han behöver en trygg mindre grupp att vara i, samtidigt som det är spännande att få vara med i ett större sammanhang. Så vi pratade ihop oss i Immanuelskyrkan, och drog i gång det vi kallar funkiskonfa eller konfa med extra stöd, berättar Maria Rönnedal.

Noa Börjesson.

Treårigt projekt

I det treåriga projektet har Immanuelskyrkan krokat arm med Equmeniakyrkan, dess ungdoms- och barnorganisation Equmenia i region Stockholm, studieförbundet Bilda och under det sista året även Hela människan.

Inspiration och uppslag har Maria Rönnedal fått genom Svenska kyrkan, som har funkiskonfa på flera håll i landet.

– Men i Equmeniakyrkan är vi pionjärer.

Bland annat har Maria Rönnedal byggt upp bibelberättelser med hjälp av bilder och korta meningar.

– Vi använder tecken och bilder som stöd. Sen har vi gjort mycket praktiskt och använt oss av skapande uttryck som sång och musik och dans. Vi har gjort legofilm utifrån bibelberättelser och vissa år har vi använt oss av Minecraft för att jobba med Bibeln, säger hon.

Alma Karlsson.

Ska bygga upp funkiskyrka

Att kyrkan kan bli en viktig plats för dessa ungdomar har Maria Rönnedal märkt inte minst genom sonen.

– Det handlar om att få ta plats och få fungera på sina villkor, kanske med en assistent eller förälder vid sin sida. Att få ta ansvar och göra det man är bra på.

Nyligen installerades Maria Rönnedal som föreståndare och pastor i Equmeniakyrkan Nacka Centrum. Där har hon fått medel för att bygga upp en “funkiskyrka” med barn- och ungdomsverksamhet.

– Det känns jätteroligt att fortsätta med Funkiskonfan men nu med Equmeniakyrkan Nacka Centrum som bas och i fortsatt samverkan med andra församlingar i regionen.

---

Fakta: Funkiskonfa/Konfirmation med extra stöd

  • En konfirmation för personer med funktionsnedsättning, som använder tecken som stöd eller som behöver en mindre, trygg, grupp.
  • Ett treårigt projekt med fyra parter: Immanuelskyrkan, Equmeniakyrkan/Equmenia i Stockholm, studieförbundet Bilda och Hela människan.
  • Den senaste kullen med konfirmander träffades en gång i månaden från februari i år, och hade ett familjeläger på sommaren. Till lägret bjöds alla tio familjerna in som varit engagerade i funkiskonfan sedan starten.

---

Fler artiklar för dig