Nyheter

Större frihet för judar i Tyskland

Bayerns regeringschef Markus Söder: Era bekymmer är våra bekymmer

Ett nytt judiskt center har öppnats i München. Händelsen beskrivs som ”ett historiskt ögonblick för judiskt liv i Tyskland”.
Den är ett exempel på att judar hörs och syns allt mer i den tyska offentligheten.

Conference of European Rabbis, CER, bildades 1956. Sedan dess har CER haft sitt högkvarter i London, men den 19 september flyttade organisationen till München i södra Tyskland.

Där har CER öppnat ett judiskt center som bland annat har ett utbildningsprogram som riktar sig till de omkring 1 000 rabbiner som verkar i länder i Europa, rapporterar Die Welt.

Andrei Kovacs, som leder satsningen ”1 700 år av judiskt liv i Tyskland”, beskriver centret som ”ett stort framsteg och ett historiskt ögonblick för judiskt liv i Tyskland”.

Enligt Christian Network Europe, som citerar Religionorf, har delstatsregeringen i Bayern lovat att bidra med 1,5 miljoner euro, motsvarande cirka 17 miljoner kronor, till centret.

Att politikerna i Bayern arbetat så aktivt för att förmå CNE att flytta sina bopålar till München är unikt.

Bayerns regeringschef Markus Söder har gått i spetsen för detta. I samband med att 500 rabbiner från drygt 40 länder möttes i München i maj, något som aldrig hänt tidigare, fick Söder ta emot en utmärkelse från CER.

Söder hyllades för sitt ”enastående engagemang för att skydda och främja judiskt liv i Europa”. Han har vid flera tillfällen de senaste åren visat engagemang för judars rätt att verka fritt i Tyskland.

Efter en attack på en synagoga i Halle i östra Tyskland i oktober 2019 besökte Söder den judiska gemenskapen i München och lovade ekonomisk hjälp till att förbättra deras säkerhet.

”En trogen bundsförvant”

Charlotte Knobloch, tidigare ledare för Judiska centralrådet i Tyskland, berättar att Markus Söder regelbundet besöker synagogan i München för att hålla sig underrättad.

I varma ordalag ger Knobloch sin bild av Bayerns regeringschef som ”en trogen bundsförvant till Bayerns judar”, och kallar honom deras ”skyddshelgon”. Själv har Markus Söder sagt: ”Era bekymmer är våra bekymmer”.

Att München blivit platsen där detta sker är värt att notera. Där inledde Adolf Hitler på 1920-talet sin väg till makten som Tysklands rikskansler. Staden har beskrivits som ”nazisternas huvudstad”.

Mod att börja om

Det har gått 78 år sedan andra världskrigets slut, då nazisternas mord på 6 miljoner judar i det som benämns Förintelsen, avslöjades. Och nu upplever alltså den judiska minoriteten en ny frihet och öppenhet i Tyskland.

CER:s ledare Pinchas Goldschmidt talar om ”modet att börja om” och menar att ”en ny epok” inletts. Han betonar att i München finns ”en av de största och viktigaste judiska gemenskaperna i hela Tyskland.”

Judisk kultur har blivit allt mer synlig i Tyskland, trots att antalet antisemitiska incidenter fortsatt ligger på en hög nivå. Judars röster hörs allt oftare i offentliga debatter och i massmediernas nyhetsförmedling.

Dessutom utbildas och ordineras liberala, konservativa och ortodoxa judar i Tyskland för tjänst i andra länder i Europa.

Stärker judisk närvaro

Andra tecken på den förändring som skett är att det på flera platser uppförs byggnader som bidrar till att stärka den judiska närvaron. I Frankfurt färdigställs en judisk akademi och i Köln byggs ett judiskt museum.

Historikern och rabbinen Andreas Nachama ser dessa byggen som tydliga bevis på att en ny era, där judar tar större plats, är ett faktum.

– För 70 år sedan hade sådana byggprojekt varit provisoriska. Men så är det inte längre, säger han till Die Welt och poängterar att byggnaderna uppförs för att bestå under lång tid.

Har samma rättigheter

Dock betraktar Nachama dessa byggnader inte som det mest centrala. I stället lyfter han fram skolor som utbildar rabbiner, judisk teater och judiska idrottsföreningar och restauranger som minst lika betydelsefulla.

I sitt tacktal efter utmärkelsen underströk Markus Söder judars rättighet att delta i samhällslivet på samma grunder som alla andra medborgare, och detta utan att riskera att bli angripna.

– Alla som hotar judars liv och frihet måste vara beredda på att mötas av motstånd.

Fler artiklar för dig