Nyheter

Släktingar överraskades av nedlagda gravstenar

”Det var som en käftsmäll att se det här”

Besökare på kyrkogårdarna i Näsby Fellingsbro församlingar i Västmanland möttes nyligen av ett stort antal nedlagda gravstenar. Anledningen var ett pågående säkerhetsarbete, men flera av gravrättsinnehavarna kritiserar kyrkan för bristande information.

Näsby Fellingsbro församlingar ligger mellan Västerås och Örebro. I församlingarna finns tre kyrkogårdar och nyligen skedde en provtryckning av gravstenarna för att kontrollera säkerheten. Pastoratet har sedan tidigare bestämt att denna typ av arbete ska föregås av annonsering i Nerikes Allehanda, samt genom anslag på pastoratets officiella anslagstavlor och i sociala medier.

Men uppenbarligen räckte det inte för att alla gravrättsinnehavare skulle nås av informationen.

För samtidigt som provtryckningen visade att många av gravstenarna inte klarade testet – och därför blev nedlagda – kom ovetande gravrättsinnehavare till kyrkogårdarna där de möttes av liggande gravstenar och små gula skyltar med texten ”Gravstenen är nedlagd av säkerhetsskäl” bredvid.

”Stort och kostsamt jobb”

Två som inte var förberedda på detta var Örebroparet Ewa Atterbrink Norling och Lowe Norling.

– Det var som en käftsmäll att se det här, säger Lowe Norling till Nerikes Allehanda.

Ewa Atterbrink Norling menar att alla berörda borde ha fått ett brev hem i god tid innan provtryckningen av gravstenarna påbörjades.

Kyrkoherde Per Kallin Pålsson säger sig förstå önskemålet. Men han menar att det är praktiskt omöjligt.

– Det skulle i så fall handla om flera tusen brev, vilket skulle vara ett stort och kostsamt jobb. Dessutom saknas ibland gravrättsinnehavare då den som stått registrerad på graven själv är avliden, säger han och tillägger att han tycker att pastoratet har gjort det de kunnat för att informera om säkerhetsarbetet på kyrkogårdarna.

Nästa kontroll om fem år

Efter den föregående kontrollen av gravstenarna stagade pastoratet upp osäkra gravstenar med trästöttor. Tanken var att det skulle vara en temporär lösning i avvaktan på att gravrättsinnehavarna säkrade stenarna mer permanent. Men många gravrättsinnehavare lät i stället trästöttorna vara kvar. Av den anledningen valde pastoratet att lägga ned samtliga gravstenar som inte klarade provtryckningen den här gången.

Nerikes Allehanda frågar om det ändå finns något som pastoratet hade kunnat göra annorlunda för att förhindra ledsna och upprörda känslor.

– Naturligtvis är det sånt vi får titta på efteråt. Nästa gång det är dags är om fem år, svarar Per Kallin Pålsson.

---

Fakta: Kontroll av gravstenar

  • Kontroll av gravstenar sker vart femte år. Kontrollen görs i tre steg: 1) Okulär besiktning och vinkelmätning. 2) Dubbkontroll. 3) Belastningsprov (35 kg dragkraft utan att välta) och vinkelmätning. Gravrättsinnehavare ansvarar för gravplatsen och gravstenen.

---

Fler artiklar för dig