Nyheter

Församling i Stockholm fick inte köpa stolar – anklagades för att vara ryssvänlig

“Utan att verifiera församlingens bakgrund och historia skrev försäljningschefen att beställningen som jag hade lagt skulle annulleras”

Kristi förklarings ortodoxa församling i Stockholm ville köpa 40 klappstolar. Men beställningen annullerades med hänvisning till att församlingen – som inte har tillhört den rysk-ortodoxa kyrkan på över 100 år sedan – stöttar ryska intressen.

Det är en märkbart irriterad Angel Velitchkov som berättar om vad som hände när han, i egenskap av kyrkoherde, nyligen försökte beställa 40 klappstolar från en svensk leverantör av kontorsmöbler.

– Jag fick ett mejl från försäljningschefen som skrev att de har tagit avstånd till alla samarbeten som stödjer ryska intressen. Utan att verifiera församlingens bakgrund och historia skrev försäljningschefen att beställningen som jag hade lagt skulle annulleras.

Kristi förklarings ortodoxa församling grundades på 1600-talet som en rysk-ortodox församling i Stockholm. Efter den ryska revolutionen 1917 tog dock församlingen avstånd från den kommunistiska regimen och 1930–2019 tillhörde församlingen Ekumeniska (grekisk-ortodoxa) patriarkatet i Konstantinopel, som sedan 2018 är i konflikt med rysk-ortodoxa kyrkan (Moskvapatriarkatet).

För att undvika all sorts politiska påverkningar lyder församlingen numera under amerikanska ortodoxa stiftet tillhörande Bulgariska patriarkatet.

Kristi förklarings ortodoxa församling (rysk-ortodoxa kyrkan) på Birger Jarlsgatan i Stockholm.
Kyrkoherde Angel Velitchkov.

Handlar om principer

Angel Velitchkov, som har varit präst i Stockholmsförsamlingen sedan 2005, svarade omgående försäljningschefen och ifrågasatte beslutet att annullera hans order.

”Vår församling har inget med Ryssland och Moskva att göra, varken staten eller kyrkans administration”, skrev han bland annat.

”Sedan krigets utbrott i Ukraina har vi bara fördömt det som en blodig invasion i ett suveränt land och en totalitär ideologi som kränker kristen troslära värderingar”, fortsatte han.

Tanken var att klappstolarna skulle ha använts i samband med församlingens teologiska konferenser. Att det blev nej på beställningen förra veckan gör i praktiken inte så mycket – Angel Velitchkov konstaterar att det går att få tag på stolar på andra sätt. Men han betonar att det här handlar om principer.

– Det var 40 stolar vi beställde, inte 40 pansarvagnar. Jag bryr mig egentligen inte om stolarna, men utvecklingen som vi ser i Sverige nu är farlig. Det finns konformistiska totalitära tendenser.

Vill inte tvingas att ändra namn

Formellt sett heter församlingen som Angel Velitchkov leder “Ryska ortodoxa kyrkan-Kristi förklarings ortodoxa församling”, vilket är ett sätt att markera församlingens kulturella och liturgiska tillhörighet.

Skulle det vara ett alternativ att byta namn för att minska risken för sammanblandning med patriark Kirill i Moskva och stödet till Vladimir Putin?

– Teoretiskt skulle vi kunna göra det. Men ingen möbelbutik ska diktera för oss vad vi ska göra. Dessutom är ”rysk” inget dåligt ord som man ska skämmas över eller som man ska bli diskriminerad för.

Han menar att det måste gå att förvänta sig mer av dem som fattar beslut om eventuell bojkott eller försäljningsstopp.

– De måste kunna nyansera och göra en rätt bedömning.

Sedan kriget i Ukraina inleddes bojkottar en mängd länder och företag Ryssland och ryska varor. Vad tänker du om det?

– Jag har inte något emot en bojkott, men man måste i sådana fall vara tydlig med vem och vad man bojkottar. Man kan inte dra alla över en kam.

I Stockholm finns en annan rysk-ortodox församling, Den Helige Sergij rysk-ortodoxa församling, som bildades i början av 1990-talet. Till skillnad från Kristi förklarings ortodoxa församling ingår den i Moskvapatriarkatet, men enligt Angel Velitchkov vore en bojkott av församlingen ändå fel.

– Även om jag inte har haft kontakt med dem på flera år så är kyrkans primära uppgift att förkunna Kristus och arbeta diakonalt. Därför ska församlingar aldrig bojkottas.

Klotter på kyrkväggen

I samband med att Ryssland anföll Ukraina i februari 2022 utsattes lokalerna där Kristi förklarings ortodoxa församling håller till i centrala Stockholm för skadegörelse. Någon, eller några, klottrade ”Putin är mördare” på ytterväggen.

Detta ledde till att församlingen satte upp en lapp.

– Där förklarade vi att vi inte har något med Rysslands stats- och kyrkopolitik att göra, säger Angel Velitchkov.

Det gav effekt. Sedan dess har kyrkan klarat sig från skadegörelse. Men att beställa klappstolar visade sig vara svårare.

---

Fakta: Kristi förklarings ortodoxa församling

  • Kristi Förklarings ortodoxa församling grundades 1617 som en rysk-ortodox församling vid Slussen i Stockholm. Med anknytning till församlingens historia kallas platsen framför Stadsmuseet än i dag ”Ryssgården”. Församlingens nuvarande kyrka, som invigdes 1907, finns på Birger Jarlsgatan 98.

---

Fler artiklar för dig