Nyheter

30-årig kvinna dömd för ekobrott öppnade begravningsbyrå

Riskerar samtidigt nytt straff i kommande rättegång

En kvinna som har dömts för ekonomisk brottslighet – och som nu är åtalad för grovt bedrägeri – öppnade nyligen en begravningsbyrå. Varken kvinnan själv, eller hennes advokat, vill uttala sig om lämpligheten i att hon har gett sin in i en förtroendebransch.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern och som tidigare har drivit butiker på flera orter i Norrbotten, dömdes enligt Norrbottens-Kuriren för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning 2019. Förra året åtalades hon vid Luleå tingsrätt, ännu en gång gällande grovt bedrägeri, efter misstankar om ha köpt en bil för en halv miljon kronor utan att betala för den.

Rättegången har skjutits upp flera gånger och nyligen öppnade kvinnan, som har skatteskulder på närmare en miljon kronor, alltså en begravningsbyrå. Dock inte i Norrbotten utan i en annan del av landet.

Sundsvalls Tidning har rapporterat om affärsverksamheten och det framgår att frivården saknar såväl information om kvinnans inställning till brottsmisstanken som hennes sociala situation.

Som kommentar till tingsrätten i Luleå skriver frivården att eftersom kvinnan har lagförts för likartad brottslighet som hon nu står åtalad för, så kan det tyda på att ”det förekommer vissa attityder och värderingar som kan anses problematiska”.

Inte medlem i riksorganisation

I en kommentar till Sundsvalls Tidning meddelar samtidigt branschorganisationen Sveriges begravningsbyråers förbund att den nya byrån inte är medlem i deras riksorganisation.

Norrbottens-Kuriren har varit i kontakt med kvinnan, men hon har avböjt att kommentera situationen.

Sundsvalls Tidning har inte nått kvinnan – hennes advokat säger till tidningen att han inte vet vad hon hon gör i dag.

Inte kvar i företaget

Av rapporteringen i Sundsvalls Tidning framgår samtidigt att kvinnan inte finns kvar i styrelsen för begravningsbyrån sedan några dagar tillbaka. Anledningen till avhoppet är inte fastställt, men kvinnans tidigare affärspartner säger till ST att det ingick i den ursprungliga planen att kvinnan enbart skulle hjälpa till i början och att han sedan skulle ta över.

– Det är jag som äger byrån nu, säger han.

– Nu fortsätter jag med min idé och hoppas att det ska fungera, fortsätter han.

Fler artiklar för dig