Nyheter

Sista veckan att nominera till DagenGalan

Vilka borde få utmärkelserna Årets medmänniska, Årets församling, Årets opinionsbildare, samt Bildas folkbildningspris och Utbultstipendiet?

I mitten av november är det dags för DagenGalan. Nu är det hög tid att nominera dina favoriter.

Det ska utses vinnare i fem olika kategorier när DagenGalan anno 2023 går av stapeln i Göteborg den 11 november: Årets medmänniska, Årets församling, Årets opinionsbildare samt Bildas folkbildningspris och Utbultstipendiet.

– Under tider av stor oro i samhället är det viktigare än någonsin att lyfta de positiva krafterna. Därför känns Årets medmänniska viktigare än någonsin, säger Dagens redaktionschef Rickard Ringqvist.

– Årets medmänniska, som tidigare hette Årets förebild, har mer än 15 år på nacken och med priset vill vi lyfta fram en person som gjort något extra under det senaste året utifrån sin kristna värdegrund.

Årets församling är ett nyare pris – detta blir tredje gången som en vinnare ska koras.

– Vi vet att det sker mycket ideellt arbete i församlingarna och att det har stor betydelse för människorna i närområdet och för utsatta grupper. Samtidigt får församlingarna inte alltid den uppmärksamhet som de förtjänar. Det här är vårt sätt att uppmärksamma några av alla positiva exempel, säger Rickard Ringqvist.

”En hjärtefråga för oss”

Han betonar att Dagen ser som sitt uppdrag att uppmuntra och inspirera församlingar.

– Det är en hjärtefråga för oss, och något vi försöker att göra året om, men Årets församling-utmärkelsen blir en höjdpunkt som andra församlingar, som kanske kämpar med olika saker, förhoppningsvis kan använda som inspiration till att arbeta vidare.

Årets opinionsbildare är liksom Årets församling en relativt ny utmärkelse. Rickard Ringqvist nämner att kristen opinion har en viktig uppgift i samhällsdebatten och han uttrycker att det behövs ännu fler kristna röster.

– Kristna opinionsbildare är tyvärr lite av en bristvara, men vi vill med Årets opinionsbildare uppmuntra dem som når ut i mediebruset och inspirera fler att göra sin röst hörd.

Rickard Ringqvist tillägger att priserna i första hand finns till för att hylla personer/församlingar för dess insatser under det gångna året.

I nya Frihamnskyrkan

Av de två återstående kategorierna har Utbultstipendiet flest år på nacken. Priset instiftades av Roland Utbult 1999 för att uppmuntra och stärka kristna låtskrivare, artister och musiker i början av sin kreativa bana.

Med Bildas folkbildningspris, som har delats ut sedan 2021, vill studieförbundet uppmärksamma en person som har gjort en betydande folkbildningsinsats med anknytning till Bildas kultur- och bildningsverksamhet.

Årets upplaga av DagenGalan arrangeras som sagt den 11 november. Platsen är Göteborg, närmare bestämt Frihamnskyrkan dit Smyrnaförsamlingen nyligen flyttade.

– Att vara i deras nya kyrkobyggnad känns fantastiskt roligt, säger Rickard Ringqvist.

Nominera på Dagen.se

För samtliga kategorier gäller att vem som helst kan nominera individer/församlingar. Nomineringstiden pågår till och med på söndag så passa på att gå in på Dagen.se och nominera din favorit.

Olika jurygrupper kommer därefter att välja ut tre kandidater i varje kategori som presenteras i Dagen. Avslutningsvis utser jurygrupperna en vinnare som offentliggörs på DagenGalan den 11 november.

Rickard Ringqvist ser med stor förväntan fram emot festkvällen i Frihamnskyrkan i november.

– Det kommer att bli en kväll att minnas, säger han.

---

Fakta: DagenGalan

  • Har arrangerats sedan 2019 då utmärkelserna Årets medmänniska och Årets opinionsbildare delade ut första gången. (Innan dess hade Dagen under flera år korat en Årets förebild.)
  • 2021 tillkom två nya kategorier: Årets församling och Bildas folkbildningspris.
  • Utbultstipendiet delades ut första gången 1999.

---

Fler artiklar för dig