Nyheter

Myndigheten som ger bidrag till kyrkor kan försvinna

Myndigheten för stöd till trossamfund, SST ska bort, föreslår regeringen. Myndighetschef Isak Reichel: Ingen kritik mot verksamheten finns från regeringen

Antalet myndigheter behöver bli färre, enligt regeringen. En myndighet som riskerar att få stryka på foten är SST, Myndigheten för stöd till trossamfund, vilket varit regeringens förlängda arm till den stora majoriteten trossamfund.

I regeringens budget kommer nu beskedet att antalet myndigheter ska bantas ned, för att på så sätt öka effektiviseringen i statsförvaltningen. Myndigheten för stöd till trossamfund, (SST), är en av de myndigheter som pekas ut. Förslaget som finns i budgeten är att religionsfrågorna som i dag hanteras av SST i stället ska inordnas under Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

”Regeringen avser att ge berörda myndigheter i uppdrag att återkomma med förslag på hur sammanslagningarna kan genomföras”, skriver regeringen i sin budget.

”Som utgångspunkt bör den mindre myndigheten inordnas i den större, men andra alternativa utformningar kan också övervägas.”

Inte påbörjats

När Dagen når Isak Reichel, myndighetschef på SST, har han precis kommit fram till sitt kontor på Ekumeniska centret i Stockholm där SST har sina lokaler under samma tak som ett flertal kristna organisationer och samfund.

– Jag har precis gått upp för trapporna och nu är jag här, säger Isak Reichel då han med andan i halsen konstaterar att någon omedelbar nedläggning av SST inte stundar.

Snarare menar han att vad regeringen beslutat är att utreda om en ihopslagning med MUCF är möjlig, men något arbete med det har ännu inte påbörjats.

– Det finns ingen tidsplan heller.

Isak Reichel, myndighetschef på SST

Inget missnöje

Isak Reichel fortsätter att berätta att idén om att SST ska slås ihop med MUCF inte handlar om kritik mot myndighetens arbete.

– Det finns inget som helst missnöje med vårt arbete, utan man är väldigt nöjd och regeringen säger att de prioriterar relationen med trossamfunden. Det här har snarare att göra med förvaltningsmässiga principer och det berör många myndigheter.

Främst är det små myndigheter med under hundra personer anställda som ska ses över, där SST får ses som en liten aktör med 15 anställda.

Är det inte viktigt med egen myndighet för trossamfundsfrågor?

– Det är väl det som ska prövas. Man har tidigare tyckt det, konstaterar Isak Reichel.

– De signaler jag får från regering, med ansvarig minister Jakob Forssmed (KD), är också att det inte finns några planer på en annan inriktning av politiken.

Bidragen till trossamfunden hålls exempelvis intakt i årets budget, med 81 miljoner kronor.

Ministerns svar

När Dagen når socialminister Jakob Forssmed (KD) som ansvarar för religionsfrågor i regeringen vill han först poängtera att det inte handlar om att lägga ned SST.

– Utan det handlar om det kan finnas effektivitetsvinster att göra genom att lägga samman de två myndigheterna.

Jakob Forssmed säger också att det arbete som SST gör, myndighetens funktion, är oerhört viktig och kommer inte att försvinna. Han nämner både arbetet med att fördela statligt stöd till trossamfund, men också att vara en viktig länk mellan samfund och myndigheter.

– SST har så många viktiga uppgifter och det här ska inte på något sätt ses som en nedprioritering av de uppgifterna.

Men finns det inte en risk att arbetet nedprioriteras om myndigheten inte finns kvar?

– Vi ska utreda förutsättningarna för en hopslagning, jag ser inte att så behöver bli fallet. Men det är samtidigt inte så svårt att se att man bedriver en liknande verksamhet där det i ena fallet handlar om att ge stöd till civilsamhället och i det andra fallet till trossamfund. Kanske finns det fördelar att få in detta under samma tak, säger Jakob Forssmed.

– Men vi är inte där än. Förutsättningarna för det här behöver man gå igenom under det kommande året.

Olika städer

Vad en hopslagning av SST och MUCF skulle kunna innebära är svårt att veta. Men det finns så klart en del praktiska detaljer, SST har sina lokaler i Stockholm och MUCF i Växjö.

Jakob Forssmed markerar först att han inte vill föregripa vad en utredning kommer fram till, men säger samtidigt att han ser flera problem med att SST:s arbete med religionsfrågor skulle flyttas bort från huvudstaden.

– Vi ska se var förutsättningarna är som bäst, men jag har svårt att se att man kan bedriva det här arbetet om man flyttar från Stockholm.

Demokrativillkor

En viktig fråga som berör både SST och MUCF handlar om det aviserade demokrativillkor som ska införas för såväl trossamfund som andra organisationer inom civilsamhället.

– Det här är något som både SST och MUCF måste förhålla sig till, för det handlar om villkoren för bidragsgivning. Vi kommer att presentera en proposition under 2023 kring de här frågorna och det är helt korrekt att båda myndigheterna kommer att tillämpa det här regelverket, säger Jakob Forssmed.

Ministern säger att propositionen planeras att presenteras i december, det vill säga långt innan något beslut är fattat om SST och MUCF ska slå sina påsar ihop.

---

Fakta: SST

  • SST, Myndigheten för stöd till trossamfund, hanterar i dag regeringens dialog med trossamfunden i Sverige.
  • De förmedlar bland annat statsbidrag till alla trossamfund som är berättigade, förutom Svenska kyrkan.
  • SST tar in statistik på antalet medlemmar i trossamfund och ger också ut en del rapporter om det religiösa livet i Sverige.

---

Fler artiklar för dig