I spåren av de senaste årens koranbränningar i Sverige har hädelselagar åter blivit en aktuell fråga. Daniel Alm, föreståndare Pingst FFS, menar att ett förbud mot exempelvis koranbränningar vore olyckligt.
”Att införa hädelselagar skulle vara att ta ett dystert steg tillbaka. Religioner och deras företrädare bör främja en kultur där kritik är tillåten och uppmuntras, och där även handlingar som kan uppfattas som hädelse tolereras”, skriver Daniel Alm i en opinionsartikel i Altinget. Han jämför med ”Ecce Homo”-utställningen som orsakade stor uppståndelse då den invigdes 1998. Daniel Alm förklarar att utställningen inte gav den bild av Jesus Kristus som han personligen bär med sig.
”Jag tvivlar på att någon pingstförsamling skulle vilja visa upp den, men är motståndare till att förbjuda den.”
”På alla sätt olämpligt”
Apropå koranbränningarna skriver han att det är ”osmakligt och på alla sätt olämpligt” att bränna heliga skrifter.
”När en koran bränns bidrar det inte till vår frihet; i stället skapar det en pyrande atmosfär av kränkning och splittring. Vårt samhälle bör kunna hitta alternativa sätt att främja ordning och samexistens i stället för att begränsa friheten genom lagstiftning. Här bör förväntningar riktas till många, också till trossamfundens företrädare.”
I texten tar Daniel Alm upp en rad utmaningar för samhället. Han nämner såväl religiös fanatism som extrem individualism, artificiell intelligens och ensamhet.
”Det finns risker med religion men resurserna för samhället som skapas överväger dessa. Trossamfunden mår bra av demokrati och demokratin mår bra av religion. För detta behövs inte i första hand nya lagar, däremot respekt och ödmjukhet”, avslutar han.
Enkätundersökning om koranbränningar
På fredag publicerar Dagen ett längre dokument om koranbränningar. Texten bygger på en enkätundersökning där flera hundra pastorer, kårledare och präster har fått svara på frågor om hur de ser på brännande av heliga böcker.
[ Koranbrännaren Salwan Momik: ”Jag är sekulär och liberal” ]