Frihamnskyrkans takterrass på våning fem har utsikt över himlen och Göta älv. Nere i kyrksalen firar samtidigt 1 100 personer invigningsgudstjänst och sjunger lovsång till Gud. Smyrnaförsamlingen hoppas nu nå fram till både de mest utsatta och till operaälskarna. Den nya kyrkan vid älvkanten i Göteborg beskrivs som både trotsig och hoppfull.
GÖTEBORG. Ingenting lämnas åt slumpen när det är dags att ställa sig i kö för att komma in på en av de två fullsatta invigningsgudstjänsterna i nya Frihamnskyrkan i söndags. Föranmälan har krävts, ett band sätts på armen vid entrén, och det görs en koll i ryggsäcken innan vi släpps in bland de övriga besökarna denna högtidsdag i församlingens historia.
Väl inne möter värme från massor av värdar i gröna t-shirts som visar vägen, serverar fika, sköter hissen upp till kyrksalen och säger välkommen. Pastorerna Anne-Jorid Ahgnell och Tomas Sjödin är uppklädda i glittrig långklänning och med stilig fluga, och inleder festligheterna.
– Nu är vi här i Frihamnskyrkan. Men det här är inte slutmålet. Det här är en hamn, inte att lägga till vid, utan en hamn att lägga ut ifrån när vi ska ut på nya äventyr, säger Anne-Jorid Ahgnell till Smyrnaförsamlingen.
35 meter hög kyrka
Det är en av de största pingstförsamlingarna i landet, med 3 300 medlemmar, som nu har fått ett nytt landmärke i rikets andra stad. 35 meter högt, 8 000 kvadratmeter på flera plan och placerat vid Frihamnen på andra sidan Göta älv. En multifunktionell byggnad, kallar föreståndaren Mats Särnholm den i samtal med Dagen.
Drygt två och ett halvt års byggande ligger bakom. Planeringen och samtalen i församlingen har pågått i kanske 15 år, innan det nu har blivit dags att flytta in i de nya lokalerna efter många år i Smyrnakyrkan som församlingen byggde och invigde vid Haga 1941, i en annan del av staden.
Församlingen har redan någon vecka innan invigningen fått bekanta sig lite med den nya Frihamnskyrkan under en intern samling med 500 deltagare, där rubriken var ”från dröm till verklighet”.
Vill se låga trösklar
”Glädje. Stolthet. Hopp.” Så formulerar Linda Burefors, en av medlemmarna, sina känslor när jag stöter ihop med henne i minglet efter invigningsgudstjänsten. Hennes man Martin Burefors tror att den nya kyrkan ska ge församlingen bättre möjligheter att nå fram till göteborgarna.
– Jag hoppas att det här ska bli en plats där vi kan möta människor och ha låga trösklar. Jag vill se en öppen kyrka med en kombination av både det sociala arbetet i Manna och operakonserter, säger han.
Eonnick Halldorf, som sjunger i lovsångsteamet i gudstjänsten, säger:
– Spännande! Så roligt att vi är här till slut. Nu ber vi att Gud ska använda oss. Vi vill vara ett ljus i mörkret i Göteborg.
Barn klippte bandet
Under de två gudstjänsterna är det fullsatt i kyrkan med totalt 2 200 besökare under dagen. Smyrna Brass blåser i horn, tromboner och trumpeter. Några vitklädda ungdomar dansar loss till tonerna av ”I need a little more Jesus”, och en grupp barn klipper det röda bandet. Här är kyrkan för ”hög som låg, trasig och hel, för dig som funnit och för dig som söker”, formuleras det runt omkring.
Själva kyrksalen har inspiration från den tidiga kristendomen, då det kanske inte ens fanns kyrkobyggnader, förklarar arkitekterna Jonas Elding och Johan Oscarson när de kliver fram på scenen. De har läst på, som de säger. Sittplatserna ska ge en känsla av att besökarna är samlade på kullar i ett landskap – kanske som vid Jesus bergspredikan – och med böljande gradänger i lokalen.
Utomhus på den moderna byggnaden syns korset och snedställda linjer på fasaden som arkitekterna förklarar ska vara ett ”stiliserat knippe veteax”.
Okänt för taxichauffören
Frihamnen är i dag ett ganska tomt industriområde. Men här ser de som planerar för stadens framtid att Göteborgs nya centrum ska ta form med mängder av bostäder och företag. Frihamnskyrkan är först på plats, något som beskrivs som modigt och viktigt för att dra även andra aktörer till området. Taxichauffören på sträckan från järnvägsstationen har samtidigt inte snappat upp att det är en ny kyrka byggd här – han som säger sig bruka veta allt om Göteborg. Jag informerar honom om saken. Nästa gång vet han.
Svenska kyrkans biskop i Göteborg, Susanne Rappmann, är en av gratulanterna den här dagen. Hon läser Jesus liknelse om att bygga på berggrunden eller på sand. Och lägger till att det här med att bygga på en älvkant på ett sätt låter som en ganska dålig idé i tider av att vattennivåerna stiger. Det har hänt förr att kajkanter har rasat, lägger hon till, och skapar en viss spänning i rummet.
– Ändå är det otroligt positivt att ni satsar. Kyrkor berättar något, samtidigt som Gud inte är knuten till en särskild plats. Jag ser något otroligt trotsigt och hoppfullt i att ni bygger nytt här. Det vittnar om mod, säger biskopen, som också uttrycker en viss avundsjuka över Smyrnas förmåga att locka det nya internationella Göteborg till sig.
Inspiration för andra
Pingstledaren Daniel Alm är på plats med flera andra pastorskollegor. Han säger att Frihamnskyrkan nog är den störst nysatsningen i pingströrelsen sedan millennieskiftet, och en inspiration för pingstvänner över hela landet. Han önskar att kyrkan ska få bli ett bönens hus, och med ett arbete bland utsatta, präglat av barmhärtighet och försoning.
– Så vill jag uttala det vi ibland brukar kalla den pentekostala välsignelsen, säger pingstledaren: Kör så det ryker!
Styrgrupp och lokalgrupper i Smyrnaförsamlingen avtackas med blommor, som representanter för de flera hundra personer i olika bygg-, fika- och planeringsgrupper som jobbat i flera års tid. Här uttrycks tacksamhet för hårt arbete, men också för Guds närvaro – och ibland ingripanden – i en process som också har haft sina svårigheter längs vägen.
GP-artikel ställer frågor
Samma dag som invigningen publicerar Göteborgs-Posten ett stort reportage om församlingen och den nya Frihamnskyrkan. De har besökt ett av de bönemöten som har föregått invigningen uppe i samlingssalen på översta planet, i närheten av den stora takterrassen. I artikeln beskrivs församlingens verksamhet i positiva ordalag, men det ställs också frågor om synen på homosexualitet och pingströrelsen beskrivs som ett ”omtvistat samfund”.
Stadsarkitekten snuddar också vid det laddade ämnet under invigningen, och säger att han vid ett tillfälle fick kolla upp saken med församlingen för att de skulle kunna gå vidare med arkitekttävlingar och annat.
Urban Ringbäck heter den tidigare föreståndaren i Smyrna som drog i gång nybyggnationen. Han medverkar med en förbön för Göteborg, dess invånare och situationen i världen. Den nuvarande pastorn och föreståndaren Mats Särnholm har svarat på frågorna i GP:s artikel. Nu predikar han vid båda gudstjänsterna.
Skjutningar i nyheterna
Mitt i en mörk samhällssituation med nya skjutningar i nyheterna samma morgon manar han församlingen att inte ge upp, och säger att Gud har en framtid och ett hopp, en plan. Frihamnskyrkan vill jobba med Jesus som förebild.
– Vi vill vara ett landmärke i centrala Göteborg och bidra med ljus och hopp, och är en del av samhällsbygget, säger Mats Särnholm.
– Det känns helt fantastiskt i dag. Vi som har jobbat så länge, så många människor. Nu har vi kommit till att få inviga kyrkan. Nu får vi sätta i funktion det vi har drömt om så länge.
Kyrkan värd kostnaden
Den nya Frihamnskyrkan har kostat 350 miljoner kronor att bygga. Försäljningen av Smyrnakyrkan gav 200 miljoner – och fram tills invigningen hade församlingen samlat in närmare 14 miljoner kronor i gåvor, uppger föreståndaren. Trots de ekonomiska utmaningarna och stora lån som ska betalas av tycker han definitivt att Frihamnskyrkan är värd sitt pris.
Mats Särnholm säger till Dagen att han är övertygad om att Gud har en plan för sin församling, även om det – precis som när den tidigare kyrkan byggdes under världskrig och lågkonjunktur – nu ”gungar igen”, som pastorn uttrycker det.
– Det kostar på, och det gör sig inte själv. Man får jobba hårt, och vi är många som hjälps åt. Vi vet samtidigt erfarenhetsmässigt att när vi väl vågar satsa och kliva ut på vattnet, då bär det.
– Sedan ska man inte vara dumdristig, utan tänka sig för och vara noga med finanserna. Det har vi varit hela vägen. Någonstans har Gud samtidigt bekräftat och varit med, säger han.
Församling som vill ta täten
Träkorset på väggen har belysning på sig och träder fram när ljuset för övrigt dras ner i gudstjänstlokalen. Efter invigningen väntar en intensiv höst med mötesserier samt barn- och ungdomsverksamhet, seniorsamlingar, internationella grupper och annat som ska dra i gång i de nya lokalerna, där det finns flera mindre samlingssalar som gör att mycket mer kan pågå samtidigt än tidigare. Samtidigt planeras Carolakonserter, orkesterdagar, “Alla tiders sånger” och annat i nya Frihamnskyrkan.
Församlingens målsättning är en gemenskap som följer Jesus, förändrar liv och samhällen, upplyser pastor Mats Särnholm.
– Det är inte försynt. Det är inte att ställa sig längst bak, utan vi vill vara med, säger han.
---
Fakta: Frihamnskyrkan i Göteborg
- Beskrivs som en multifunktionell kyrkolokal. Tanken är att ha:
- Gudstjänster, barn- och ungdomsverksamhet och allt som tillhör en församling.
- Men också hyra ut externt för konferenser och konserter med mera.
- Frihamnskyrkan inrymmer också utbildningslokaler i folkhögskolregi, restaurang, musik- och idrottsutrymmen, och möjligheter för företag att arbeta under samma tak i så kallad coworking.
---