Regeringen tänker dra ned på anslagen till studieförbunden, något som bland annat kan slå mot verksamhet inom olika församlingar. Både Bilda och Sensus företrädare säger till Dagen att nu väntar troligtvis omprioriteringar och nedskärningar.
– Det är svårt att säga något annat än att det här kommer få allvarliga konsekvenser.
Det ska omprioriteras. Regeringen, med utbildningsminister Mats Persson (L) i spetsen, tänker satsa mer på yrkesutbildningar som ska leda till jobb. Förlorarna i denna omprioritering blir studieförbunden, vars anslag kommer att sänkas gradvis år för år, med 250 miljoner kronor det kommande året och sedan fortsätter resan nedåt till 500 miljoner kronor om tre år. I nuläget får studieförbunden 1,8 miljarder kronor i statliga anslag per år.
Dagen har pratat med de kristna studieförbunden Bilda och Sensus som båda konstaterar att det här kommer att slå mot dem, i förlängningen även mot de församlingar och organisationer de samarbetar med.
Allvarligt läge
– Det är ett mycket allvarligt läge och det här kommer att begränsa förutsättningar för verksamheten. Med stor säkerhet kommer vi att få göra nedskärningar, säger Samuel Gustafsson, förbundsrektor på Bilda.
Samtidigt som han är kritisk till regeringens besked om neddragningar vill han också avvakta något innan han fått ta del av vad som står i budgeten, som presenteras på onsdag. I nuläget vet han inte mycket mer än vad som rapporterats i media och parallellt med de negativa beskeden vill han lyfta fram vikten av studieförbundens arbete.
– Det finns så mycket energi och vilja att bedriva den folkbildning som vi gör. Att fortsätta bedriva verksamhet är vårt huvudsakliga fokus, men det gäller att balansera det här, för det kommer att bli ett tufft läge då vi bygger framåt.
Får konsekvenser
Samma tongångar hörs från Fredrik Hedlund, förbundsrektor på Sensus, efter regeringens besked att minska anslagen.
– Det är oerhört allvarligt och ett kraftfullt dråpslag mot studieförbunden. Det är svårt att säga något annat än att det kommer få stora konsekvenser för hur vi genomföra vårt uppdrag, säger Fredrik Hedlund.
Han säger att de som studieförbund redan haft några tuffa ekonomiska år bakom sig, med det här beskedet ser det ut att förvärras. Även Fredrik Hedlund har svårt att på en gång dra några slutsatser på hur det här kommer att slå mot verksamheten, bara att på sikt kommer det här leda till att de måste börja prioritera på ett helt annat sätt.
– Någonstans känns det som att politikerna inte värderar och förstår betydelsen av bildning, kultur och det demokratiserande arbete som studieförbundet genomför varje dag.
Det har rapporterats om fusk och fiffel när det gäller studieförbunden, tror du det har påverkat?
– Det tror jag. Det finns ett narrativ som jag tror har påverkat när man gjort sina prioriteringar, säger Fredrik Hedlund.
Han menar att det här är ett narrativ som verkar ha slagit rot, även om det som påstås inte alltid visat sig vara sant. Han lyfter också fram att studieförbunden själva vidtagit åtgärder för att komma åt fusk.
– Men det har det inte skrivits om med lika stor nyfikenhet.
Olycklig bild
Även Samuel Gustafsson från Bilda beklagar att studieförbunden fått stå i den mediala skottgluggen, anklagade för att fuska till sig pengar. Inte minst är det här en kritik som bitit sig fast med hjälp av en rapport från Riksrevisionen, vilket också utbildningsminister Mats Persson (L) nu kan luta sig mot.
– Tyvärr har det skapat en olycklig bild av att det handlar om att studieförbundens verksamheter inte varit okej, säger Samuel Gustafsson.
Själv vill han poängtera att Riksrevisionen endast granskade kontroll och uppföljning, inte själva verksamheten, men kontentan blir ändå att välfungerande verksamhet som studieförbunden bedriver har misstänkliggjorts.
SD kritiska
I Sverige finns det i dag 10 olika studieförbund som spänner över stora delar över civilsamhället. Rent politiskt är det främst SD som varit kritiska mot nuvarande system, inte minst utbetalningar till muslimska Ibn Rushd, och partiets företrädare har inte hymlat med att de vill dra ned på deras verksamhet. Men även generellt på den politiska högerkanten har kritik då och då poppat upp där man ifrågasatt att skattepengar ska finansiera den här sortens verksamhet. Men varken Samuel Gustafsson eller Fredrik Hedlund vill kritisera det politiska spelet bakom neddragningen av medlen till studieförbunden.
[ June folkhögskolas rektor: Är det SD:s syn på folkbildning som gäller? ]
---
Fakta: Studieförbunden
- I regeringens höstbudget kommer studieförbunden att få sänkta anslag, från nuvarande 1,8 miljarder kronor.
- Det hela trappas ned successivt under en treårsperiod och nästa år kommer anslagen att minska med 250 miljoner kronor.
- År 2026 kommer anslagen att ha minskat med 500 miljoner kronor.
---