Kultur

Jesus revolution etta på biotoppen

Maria Viklund: Helt fantastiskt, jag är så tacksam över alla som bett för att få hit filmen och spridit info om den

Filmen om 70-talets Jesusrörelse gör succé på biograferna och ligger nu etta på biotoppen för september. – Det känns nästan overkligt, men denna helg firar vi! säger Maria Viklund på Barfota productions, teamet som har jobbat med att få filmen till Sverige.

Tidningen Filmbladet listar på biotoppen de filmer som haft flest besökare senaste veckan. Jesus Revolution hade premiär i veckan som gick och har genast gått upp i toppen på listan, och därmed passerat bland annat Barbie och Oppenheimer. Filmen bygger på verkliga händelser och gestaltar 70-talets Jesusrörelse i USA, där en väckelse svepte fram bland hippies.

16 000 har sett filmen

Filmen fick hela 12 000 besökare på premiärdagen i torsdags, berättar Maria Viklund som Dagen når på telefonen söndag morgon. Sammanlagt har 16 000 personer sett filmen fram till söndag eftermiddag.

– Det känns helt fantastiskt. Jag är så otroligt tacksam över att människor bett för detta och spridit information om filmen. Vi har inte haft de pengar man brukar ha för marknadsföring, och därför känns det nästan overkligt att den fått sådan spridning. Så det är ett tillsammans-jobb!

Filmen har också redan nu nått ut på ett sätt som är ovanligt för kristna produktioner, säger hon.

– Man tog upp filmen i Kulturnyheterna på SVT i fredags och gjorde ett jättefint reportage. Så jag tror att den kommer att nå utanför de kristna kretsarna. Jag är så fascinerad över att detta har lyft.

Barfota Productions. På bilden ser ni Henrik och Maria Viklund och Tomas Andersson. Premiärdagen av Jesus Revolution på Biopalatset i Göteborg.

Hyllas av kristna profiler

Filmen har hyllats av en rad kristna profiler för sitt starka budskap. ”Djupt berörande”, säger bland annat pingstpastorn i Karlstad Sam Wohlin. ”Det var en fin skildring av Jesusrörelsen. Det kändes som att det var 70-tal när man såg den, även vi som inte var med då drogs in i den tycker jag”, säger pastorn och författaren Micael Grenholm.

”Ömsint drama”

”Jesus Revolution är ett levande, ömsint, delvis humoristiskt, drama som bottnar i allmänmänskliga frågor om sökandet efter mening, sammanhang och hemkomst”, skrev Dagens recensent Malina Abrahamsson inför filmens premiär.

Jesus Revolution är regisserad av Jon Erwin och Brent McCorkle. Huvudrollerna spelas av Kimberly Williams-Paisley, Joel Courtney och Jonathan Roumie. På andra och tredje plats på biotoppen finns Barbie och Oppenheimer.

Stillbild ur filmen "Jesus Revolution".
Fler artiklar för dig