Nyheter

Baptistledare: Människorna lever som djur i djungeln i Myanmar

Yo Aye La, från Thailands baptistförbund för karenfolket, har svårt att se ett slut på den onda cirkeln av krig i grannlandet Myanmar

I Myanmar sover byborna i djungeln om natten, och bygger upp enkla sjukvårdskliniker och skolor i djungeln – allt för att inte dödas när militärjuntan bombar landsbygden i sitt krig mot motståndsgrupperna.
– Människor lever som djur, de flyttar runt hela tiden, säger Yo Aye La, generalsekreterare för Thailands baptistförbund för karenfolket.

Bombräderna har blivit en del av vardagen för Myanmars befolkning, ända sedan militären tog makten i en statskupp i februari 2021. Drygt 6 000 civila har dödats sedan kuppen, varav hälften till följd av militärregimens agerande, enligt Peace research institute Oslo (Prio).

”Det senaste året har vi sett ännu fler cyniska flygbombningar och urskillningslös beskjutning, vilket dödat oskyldiga civila, även barn”, sa Nicholas Koumjian, som leder Independent investigative mechanism for Myanmar, FN:s faktainsamling för Myanmar, tidigare i september.

Bara mellan januari och maj dog omkring 250 civila i bombningarna, som enligt regimen riktar sig mot områden med beväpnade motståndsgrupper.

– Militären bombar stora byggnader – sjukhus, skolor, kyrkor – och struntar helt i att oskyldiga dör. Men flertalet av de som dör är civila, eftersom motståndsgrupperna förflyttar sig hela tiden, förklarar Yo Aye La, generalsekreterare för Thailands baptistförbund för karenfolket, Thailand karen baptist convention.

Tredje generationens kristen

Yo Aye La har varit i USA flera gånger. Men detta är hans första resa till Europa. Den sker på inbjudan av Equmeniakyrkan, vars nationella kyrkokonferens i Helsingborg Yo Aye La deltog i under den gångna helgen. Efter att han träffat Dagen på Ekumeniska centret i Alvik i Stockholm, väntar ett möte med en grupp kristna från folkgruppen karen som bor i Sverige.

Yo Aye La, generalsekreterare för karenfolkets baptistförbund i Thailand.

Den 36-årige Yo Aye La kommer själv från en bergsby utanför Changmai i nordvästra Thailand. Här, och i ett område som sträcker sig in i Myanmar, lever karenfolket, som i större utsträckning än andra i regionen är kristna.

– Jag är kristen i tredje generationen, och min familj har bott i Thailand så länge vi kan minnas, säger han, och berättar att han tidigare varit ledare för baptistförbundets ungdomssektion.

Nu är Yo Aye La generalsekreterare för ett förbund med 68 000 medlemmar, uppdelade på 246 församlingar. Sedan lång tid finns ett samarbete med karenbaptisterna i Myanmar och i gränsområdet. Men sedan statskuppen 2021 ligger ett stort fokus på att hjälpa nödlidande i grannlandet.

– Det första vi gör är att be för människorna. Vi samarbetar med lokala kyrkor i Myanmar, och ibland vill de att vi fastar och ber gemensamt. Sedan samlar vi in pengar, grönsaker, allt människor kan avvara, och ser till att det kommer internflyktingarna till del, säger han.

– Just nu prioriterar vi att förse flyktingarna i krigszonen med ris och salt. En annan grupp vi prioriterar är äldre och barn, som är de mest utsatta och har svårare att förflytta sig.

Oländig terräng i bergen

Yo Aye La visar foton på människor som hämtat upp rissäckar, tält och myggnät mitt i djungeln i sydöstra Myanmar. Till dessa gränstrakter har många i karenfolket tagit sin tillflykt – så nära den thailändska gränsen som möjligt, i hopp om att regimen ska dra sig för att bomba gränsen till den mäktige grannen.

– De bombar varje vecka, på morgonen, på kvällen eller mitt i natten. En del människor flyttar ut i skogen över natten. Deras odlingar förfaller eftersom de antingen inte kan så eller skörda, berättar Yo Aye La, som tillägger att landminor blivit ett allt större problem.

Internflyktingar i sydöstra Myanmar hämtar rissäckar som fraktats dit av thailändska baptister.

Förnödenheterna har förts in i Myanmar genom oländig terräng, på motorcyklar, i bilar eller båtar. På några foton ligger skadade människor i smala båtar, där någon håller upp en flaska med dropp.

– Ibland tar vi folk till sjukhus i Thailand. Men det kan ta flera dagar och då gör vi det ofta i samarbete med andra organisationer, som Röda korset, säger Yo Aye La.

I Thailand, som inte ratificerat 1951 års flyktingkonvention, lever tiotusentals flyktingar från Myanmar, de allra flesta utan tillstånd. Ett vanligt, och kritiserat, förfarande är att flyktingar får stanna en tid i Thailand och sedan skickas tillbaka över gränsen.

Pastor dömdes till fängelse

Baptistkyrkan är en av få organisationen som släpps in i Myanmar, och varje vecka reser volontärer in i landet med nya leveranser.

– Vi gör inte åtskillnad mellan flyktingarna som får vår hjälp, och samarbetar också med buddisterna. Faktiskt har vi i dag bra relationer med buddisterna, från att nästan inte ha haft några kontakter alls före statskuppen, säger Yo Aye La.

Helt riskfritt är det inte att engagera sig som kristet samfund. I april dömdes baptistpastorn Hkalam Samson till sex års fängelse i Myanmar för terrorism och uppvigling mot militärregimen. Han var rådgivare för Kachin Baptist Convention och greps i december förra året, vilket Dagen skrev om. Han arbetade med humanitär hjälp, och hade gjort sig känd för sin hårda kritik mot religiös förföljelse i Myanmar.

I praktiken råder inbördeskrig mellan armén och de många väpnade motståndsgrupperna i Myanmar, och hittills har alla ansträngningar att få regimen att upphöra med sina attacker mot civila områden gått bet. Yo Aye La har svårt att se vad som skulle få stopp på den onda spiralen, så länge som det finns länder som fortsätter att stötta militärjuntan ekonomiskt och militärt.

– Det är omöjligt att få juntan att backa. Vad vi kan göra är att stötta de oskyldiga människorna som är offer för våldet, och att uppmuntra de kristna att fortsätta att be och arbeta för fred.

Kyrka i sydöstra Myanmar som förstörts av arméns bombningar.

---

Fakta: Myanmar

  • Myanmar, som tidigare hette Burma, blev självständigt från Storbritannien 1948. År 1962 tog militären makten i en kupp och härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes.
  • Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati, men vars anseende dalade i samband med en militäroffensiv mot folkgruppen rohingya 2017.
  • Suu Kyi och hennes parti NLD hann sitta fem år i regeringsställning innan militären återtog makten i en kupp i februari 2021.
  • Sedan dess råder inbördeskrig mellan regimen och en lång rad väpnade motståndsgrupper. Flertalet av dessa grupper utgår från landets drygt 100 etniska folkgrupper, varav karen är en av de största, har ända sedan självständigheten fört en väpnad kamp för självständighet eller självstyre.
  • FN:s utredare förklarade sig i augusti ha starka bevis för att en lång rad krigsförbrytelser, såsom systematiska massavrättningar av civila, urskillningslösa flygbombningar, nedbrända byar och omfattande tortyr och grovt sexuellt våld som gruppvåldtäkter och sexslaveri. I landet finns drygt 1,5 internflyktingar.
  • Det finns över en miljon baptister i Myanmar, där cirka 88 procent av invånarna är buddhister.

---

---

Fakta: Equmeniakyrkan och karenbaptisterna

  • Svenska Baptistsamfundets relation med karenbaptisterna i Thailand, Karen Baptist Convention, inleddes 1972 och de första missionärerna skickades ut 1976.
  • I dag stöttar Equmeniakyrkan karenbaptisternas församlingsgrundande arbete, både genom utsända missionärer och finansiellt.
  • Genom ett Sida-finansierat projekt stöttar Equmeniakyrkan dessutom ett arbete med miljö och mänskliga rättigheter som drivs av karenbaptisternas utvecklingsorganisation.
  • Equmeniakyrkan stöttar också det arbete som karenbatisterna i Thailand gör för att hjälpa internflyktingarna i Myanmar.

---

Fler artiklar för dig