Nyheter

Församling skapade ny kurs för livsfrågor - ska spridas över landet

Skillinge missionshus har utarbetat ett nytt kursmaterial som testas av församlingar i Equmeniakyrkan

En inbjudan till Alpha-kurs gav noll respons. Det blev upprinnelsen till en ny kurs om existentiella frågor som Skillinge missionshus utarbetat i samverkan med Equmeniakyrkan.
– Vi tror att konceptet kan fungera på fler platser, säger pastor Bengt Jörnland.

I januari 2020 började församlingen Skillinge missionshus i Simrishamn, i sydöstra Skåne, att plantera en församling i Ystad fyra mil bort. En Alpha-kurs hölls på ett kafé. Flera deltagare gick vidare och bildade en husgrupp som funnits sedan dess.

Under pandemin stannade arbetet upp. När pandemin klingade av våren 2022 var tiden mogen att inbjuda till en ny Alpha-kurs i Ystad. Men responsen uteblev helt. Inte en enda person nappade på erbjudandet.

– I många år har vi sett människor i Skillinge komma till tro genom Alpha. Den första Alpha-kursen i Ystad var väldigt uppskattad, men sedan tog det plötsligt tvärstopp, berättar Bengt Jörnland, pastor i Skillinge missionshus, för Dagen.

– Vi kände oss handfallna och undrade vad vi skulle göra. Då fick vi idén att arbeta fram ett eget kursmaterial, förklarar Bengt Jörnland, som gjorde jobbet tillsammans med Kerstin Enlund.

Ytterfasad: Skillinge Missionshus.

Kerstin Enlund är ordförande i Equmeniakyrkans styrelse och var tidigare förbundsrektor för studieförbundet Bilda. Hon är medlem i Skillinge missionshus och har skrivit en bok om existentiell hälsa tillsammans med journalisten Lisbeth Gustafsson.

– Vi tog avstamp i de åtta byggstenar inom existentiell hälsa som världshälsoorganisationen WHO antagit, och som boken bygger på. Det är en vedertagen definition som många känner till, och den utgör ett bra underlag för meningsfulla samtal om livsfrågor, säger Bengt Jörnland.

Resultatet blev en kurs med åtta samlingar som hämtat inspiration från Alpha. Varje kurstillfälle börjar med en gemensam måltid, sedan följer ett förinspelat filminslag på det aktuella temat och sist blir det samtal i mindre grupper.

Bengt Jörnland, pastor, Skillinge missionshus och Mötesplats Ystad.

I filmerna samtalar evangelisten Britta Hermansson med bland andra Lars Björklund, Patricia Tudor-Sandahl, Fredrik Lignell och Olle Carlsson.

– För att testa hur det fungerar genomförde vi en pilotkurs i Ystad i våras. Platserna fylldes snabbt. De 23 deltagarna placerades i tre grupper där vi delade tankar och erfarenheter med varandra, berättar Bengt Jörnland.

Testas under hösten

Kursmaterialet, som har titeln Söka & finna livsmod – samtal om existentiell hälsa, presenterades nyligen på Equmeniakyrkans kyrkokonferens. Ett antal församlingar inom samfundet kommer att testa det under hösten.

– Det blir spännande att se hur det fungerar på andra platser. Vi tror att konceptet kan vara en tillgång också på andra håll. Deltagarna i pilotkursen sa att de värdesätter att prata om existentiella frågor i ett mindre sammanhang.

Flera personer sitter på ett kafé.

– I samtalen kan vi komma på djupet och vara öppna med det som ligger oss nära. Vi uppmuntrar var och en att vara personlig och utgå från egna tankar. Vad är viktigt för mig? Vad ger mig hopp och hur tänker jag kring livets mening?

En neutral plats

Pilotkursen hölls på ett kafé i Ystad. En neutral plats kan vara att föredra eftersom det kan underlätta för dem som inte är van vid att gå till kyrkan.

Vad är syftet med kursen?

– Syftet är att möta människors tankar och funderingar kring livsfrågor. Ingen av de åtta byggstenarna behöver tolkas i religiösa termer. Utan det handlar om en inre hållning som att till exempel tro på livet, säger Bengt Jörnland.

– I mötet med de stora livsfrågorna kan det hända mycket. Vi har märkt att många har en nyfikenhet på något större, de söker en djupare mening med livet. Och där kan kristen tro komma in som ett svar på längtan.

Ofrivillig ensamhet

Pengar till att genomföra församlingsplanteringen har man fått från Equmeniakyrkan. Församlingen har även fått pengar från Socialstyrelsen för att i höst arbeta mot ofrivillig ensamhet. Bland annat kommer man att erbjuda kursen i Skillinge.

Skillinge missionshus bildades 1986 av tre församlingar inom Svenska missionsförbundet, Svenska baptistsamfundet och Örebromissionen. Församlingen har cirka 100 medlemmar och är en del av Equmeniakyrkan och Evangeliska frikyrkan.

Alpha brukar beskrivas som en grundkurs i kristen tro. Den föddes i Holy Trinity Brompton i London och har med åren blivit ett viktigt verktyg för församlingar i hela världen och även i Sverige.

---

Fakta: Kurs i existentiell hälsa

  • Söka & finna livsmod – samtal om existentiell hälsa.
  • Producerad av Skillinge missionshus i samarbete med Equmeniakyrkan.
  • Upplägget liknar Alpha, med måltid, filmvisning och samtal.
  • Åtta samlingar med åtta byggstenar inom existentiell hälsa: hopp, inre frid, mening, helhet och integration, andlig kontakt, förundran, andlig styrka och personlig tro.
  • I filmerna samtalar evangelisten Britta Hermansson med Lars Björklund, Patricia Tudor-Sandahl, Fredrik Lignell, Agneta Wallenstam, Robert Eriksson, Lisbeth Gustafsson, Olle Carlsson och Kerstin Enlund.

---

Fler artiklar för dig