Parlamentet röstade i torsdags igenom en resolution som manar länder i EU att likt Sverige kriminalisera sexköp. – Det är inte ett normalt arbete om du måste prostituera dig själv, säger Maria Noichi från Tyskland, där prostitution i dag är tillåtet och reglerat av staten.
Den svenska modellen där sexköp kriminaliseras har uppmärksammats internationellt. I EU har det bildats en tvärpolitisk grupp som vill driva igenom en lagstiftning om prostitution som liknar den svenska, skriver DN. I veckan röstade EU-parlamentet för en resolution utarbetad av gruppen med krav på en ”avkriminalisering av prostituerade, särskilt kvinnor”.
“Leder till organiserad brottslighet”
I resolutionen manar parlamentet kommissionen att ta steg i denna riktning, men resolutionen är inte bindande. Den kommer dock att sätta press på kommissionen i frågan. Resolutionen pekar på att lagarna ser väldigt olika ut i EU-länderna vilket ”leder till att fler traffickingoffer och skapar grogrund för organiserad brottslighet”.
Prostitution är i dag legaliserat i en lång rad EU-länder: Tyskland, Grekland, Österrike, Lettland, Nederländerna och Ungern. I andra är det kriminaliserat, antingen straffas sexköpare (Sverige) eller de prostituerade (bland annat Kroatien och Rumänien).
Parlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Malin Björk (V) hör till dem som funnits med i den tvärpolitiska gruppen, liksom tyska socialdemokraten Maria Noichi, som stått bakom resolutionstexten.
Kritik från Amnesty
”Vi vill ta hand om de kvinnor, män och transpersoner som arbetar i industrin. De ska aldrig kriminaliseras”, säger hon.
Men det finns också kritik mot förslagen om kriminalisering. Tunga organisationer som Human Rights Watch och Amnesty säger nej. De menar att kriminaliseringen av sexköp inte kommer att skydda kvinnors rättigheter. Men Saga, som tidigare var sexuellt exploaterad och nu arbetar med kampanjen #intedinhora, säger att det ”alltid finns en opposition”.
– Det blir också en fråga om att män vill skydda rätten att kunna köpa sex, sa hon vid en pressträff inför omröstningen
Och Malin Björk menar att Amnestys ställningstagande är ”pinsamt för deras del”.
Exit-program ska skapas
I resolutionen manar parlamentet kommissionen att inte bara kriminalisera sexköp, utan också att skapa hållbara exit-program och att ge sexarbetare ”obegränsad tillgång” till skydd och integration i samhället. Resolutionen antogs med knapp majoritet, 234 röstade för medan 175 röstade emot. 122 avstod från att rösta.
Generellt röstade socialdemokrater och flera av de populistiska partierna för resolutionen, skriver tidningen El País, medan liberaler, gröna partier och konservativa röstade emot. Svenska SD röstade emot med motiveringen att varje land måste få bestämma själv. Men Maria Noichi är nöjd över att resolutionen gick igenom trots visst motstånd.
”Det här ger en röst åt de människor, särskilt kvinnor, som tidigare blivit negligerade, marginaliserade och stigmatiserade i vårt samhälle”, säger hon.
[ Irina räddades från att fastna i trafficking ]