Nyheter

Kristna profiler om Jesus-filmen: “Djupt berörande”

Många kristna var på premiären för “Jesus Revolution” och menar att filmen om jesusrörelsen har mycket att säga oss idag

En stark och berörande film – som också har ett viktigt budskap till Sverige och till nutidens människor. Många kristna var på premiären för Jesus Revolution och hyllar filmen, bland dem Micael Grenholm. ”Jag drömmer om en rörelse i Sverige där aktivism och andlig spiritualitet förenas”, säger han.

I veckan som gick hade filmen ”The Jesus Revolution” premiär på många platser runt om i Sverige. I filmen skildras 70-talets Jesusrörelse genom mänskliga öden. Filmen bygger på verkliga händelser och verkliga personer, men är fiktionaliserad.

Vi har pratat med några kristna profiler som var med vid premiären om vad de tyckte om filmen.

Micael Grenholm

Micael Grenholm, pastor, debattör och författare: ”Stark och berörande”

– Jag tyckte den var väldigt bra, jag blev tårögd vid flera tillfällen. Det var en fin skildring av jesusrörelsen. Det kändes som att det var 70-tal när man såg den, även vi som inte var med då drogs in i den tycker jag. I grund och botten är det en berättelse om att hitta gemenskap, försona brustenhet och lita på varandra. Detta är allmängiltiga budskap som också den som inte är kristen kan ta till sig.

– Flera scener berörde starkt, bland annat när pastorn i församlingen bestämmer sig för att välkomna hippisarna till kyrkan. Då reser sig flera av de kostymklädda männen i kyrkan och går ut. Men en av dem reser sig och sätter sig i stället med hippisarna. Det var så vackert.

– Filmen har också ett budskap till oss i dag om att överbrygga klyftor och förena. Inom kristenheten finns ofta en motsättning mellan karismatik och engagemang för fred, rättvisa och miljö. Men det finns ingen motsättning här. De tidiga kristna som tog emot Anden levde i egendomsgemenskap. Jag längtar efter att detta ska bli mer självklart, att engagemang för miljö och rättvisa ska förenas med att be för sjuka, profetera och be i tungor.

Sam Wohlin, pastor och Lukas Olsson, ungdomspastor i Karlstads pingstkyrka.

Sam Wohlin, pingstpastor: Många sökande och sköra människor kom till tro

– Jag tyckte filmen var fantastiskt bra. Den var djupt berörande och kändes också väldigt äkta. Det var inte bara framgångsscener och superhäftigt utan skildrade också att många sköra människor kom till tro på Jesus. Det var livsförvandlande, men filmen visade också på deras skörhet.

– Den visade också på pastorns vånda i den församling han ledde. Det var ju en kostymkyrka. Och så plötsligt drog det in en massa hippies. Hur ska han göra när alla dessa människor kommer?

– Jag tror att filmen har mycket att säga oss i dag. Den visar att människor behöver hopp, de behöver Gud. Nåden blir så tydlig i filmen när barfota drogade unga människor hittar in i en kyrka och möter evangeliets hopp. I dag är kyrkan i Sverige ofta fylld av kyrkans eget folk. Inte så att vi inte gör sociala insatser, det gör vi. Men ändå är många kyrkor isolerade, de kör sitt eget race. Evangeliet når inte de brustna. Jag saknar denna dimension - lite för mycket.

---

Fakta: Visas runt om i Sverige

  • Filmen “Jesus Revolution” visas på 87 biografer runt om i Sverige och hade premiär i torsdags.
  • Handlingen är inspirerad av verkliga händelser och utspelar sig runt Calvary Chapel i Costa Mesa i USA.

---

Fler artiklar för dig