Nyheter

Terrorhotnivån stoppar julsånger på Centralstationen

Stockholms stift anser att risken är för stor när många är samlade

Att sjunga advents- och julsånger på Centralen i Stockholm har blivit en återkommande favorit för många resenärer. Men nu är det slut på traditionen. På grund av den förhöjda terrorhotnivån ställs arrangemanget in i år.

Stockholms stift har gjort bedömningen att det är olämpligt att genomföra ”Sjung med på Centralen” i och med att så pass många människor samlas på en och samma plats.

– Vi rättar oss efter det. Jag är glad att jag inte själv behövt bedöma säkerhetsläget gällande dettas, säger Mattias Wager, domkyrkoorganist i Stockholms domkyrkoförsamling, till Kyrkas tidning.

Förra året ledde han tillsammans med domkyrkokantor Gary Graden drygt tusen personer i välkända advents- och julsånger. Populärast var ”O helga natt”.

– När det är så många inblandade blir det både vackert och viktigt. Det uppstår en tillfällig gemenskap, säger Mattias Wager.

Kyrkan fyllde Stockholms central med julens budskap. Mitt i stressens högborg, Centralstationen i Stockholm, infann sig julefriden då Svenska kyrkan bjöd in till allsång. Det var fullt framför scenen då Stockholms stift bjöd in till "Sjung med på Centralen". Domkyrkokantor Gary Graden och Mattias Wager, domkyrkoorganist i Stockholms domkyrkoförsamling, ledde allsången.

Tror på återkomst

”Sjung med på Centralen” har enligt Kyrkans tidning arrangerats i drygt tio års tid. Under coronapandemin ställdes allsången in, men förra året kunde den genomföras igen.

Nu blir det alltså en ny ofrivillig paus. Men Mattias Wager säger att han tror att arrangemanget kommer tillbaka när terrorhotet har minskat.

För den som ändå gärna vill sjunga advents- och julsånger i Stockholm ges det tillfälle den 21 december. Då anordnas nämligen ett liknande arrangemang i Storkyrkan.

---

Fakta: Sjung med på Centralen

  • Har arrangerats i ett tiotal år.
  • Är ett samarrangemang mellan Stockholms stift, studieförbundet Sensus och Stockholms domkyrkoförsamling.

---

Fler artiklar för dig