Nyheter

Elon Musk anklagas för antisemitism

Storm av antisemitiska inlägg på ”X” - och ägaren av plattformen har gillat vissa av dem

En kampanj drivs just nu på tidigare Twitter, nu “X”, mot organisationen Anti-Defamation League (ADL) som är en av världens främsta i bekämpandet av antisemitism. X-ägaren Elon Musk har inte stoppat kampanjen, utan i stället gett flera inlägg ett hjärta.

Det hela började när vd:n för X Linda Yacarino mötte generaldirektören vid ADL för ett samtal, skriver ledarskribenten Isobel Hadley-Kamptz på Dagens Nyheter. Frågan de diskuterade var: hur ska man stoppa antisemitisk propaganda på X?

”Anti-vit censur”

Samtalet hölls i god ton. Men tvärt emot intentionerna startades snabbt efteråt en formlig kampanj på X riktad mot ADL, ledd av en högerextrem irländsk youtuber. Under hashtagen #bantheADL (bannlys ADL) vill han bekämpa ADL, som han menar sysslar med “anti-vit censur”. Irländaren är enligt egen utsago “total antisemit”.

Inläggen i kampanjen stoppades inte av X. Tvärtom gav Elon Musk det första inlägget ett hjärta, och har sedan fortsatt följa och interagera med kampanjens olika uttryck. Under tre hela dygn trendade kampanjen mot ADL och visades därmed för miljoner användare - Elon Musk själv har 140 miljoner följare, och dessa har kunnat ta del av hans inlägg och gillande.

”Deras eget fel”

Elon Musk har bland annat uttalat sig om att det är ADL:s eget fel att antisemitismen ökar, och han ska också ha sagt att han funderar på att ha en allmän omröstning på X om att stänga av organisationen från plattformen. I ett inlägg ger han ADL skulden för att X har förlorat annonsintäkter. Det går dåligt för X just nu, och Musk skriver att “våra intäkter har gått ned med 60%, och detta beror primärt på påtryckningar på våra annonsörer av ADL, åtminstone är det detta de säger till oss. Så de har nästan lyckats döda X”.

---

Fakta: Tog över Twitter

  • Det var i november 2022 som Teslagrundaren Elon Musk köpte sociala medier-plattformen Twitter för 44 miljarder dollar. Han gjorde genast en stor omorganisation av plattformen och sparkade bland annat en rad höga chefer. Senare har Twitter bytt namn till X.

---

Fler artiklar för dig