Nyheter

Vill se luthersk fredsteologi när kriget kryper nära

Ärkebiskop Martin Modéus leder Svenska kyrkans delegation vid Lutherska världsförbundets generalförsamling i Polen

Utveckla en fredsteologi, fortsätt satsa på jämställdhet och klimatet, och se över den egna administrationen. Det är förslag som Svenska kyrkan och andra europeiska kyrkor tagit med sig till Lutherska världsförbundets generalförsamling i Kraków i Polen.

Det är svensk högsommar i Polen när Dagen når ärkebiskopen utanför konferenscentret i Kraków på onsdagen, där mötena just dragit i gång. Det är första gången gillt i sammanhanget för Martin Modéus, som leder Svenska kyrkans delegation med sammanlagt 13 deltagare.

– Det här är det stora lutherska samarbetsforumet i världen, och Svenska kyrkan var med som medgrundare. Så det är självklart att vi är här, säger han till Dagen om förbundet, som bildades i Lund 1947.

– Det tillför oss oerhört mycket att möta andra perspektiv. Vi delar ju en grund i vår kristna tro och våra rötter i den lutherska traditionen. Samtidigt har kyrkorna formats på olika vis på olika ställen i världen, och det är viktigt för kyrkor och människor att utsätta sig för olikheter.

Vill se en fredsteologi

Generalförsamlingen har förberetts vid regionala möten runt om i världen, och Svenska kyrkan har deltagit i samtalet i Europa.

– En av många viktiga punkter som vi tar med oss därifrån är att vi vill att Lutherska världsförbundet påbörjar en studieprocess om fredsteologi utifrån lutherskt perspektiv, säger Martin Modéus.

Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus deltog i öppningsgudstjänsten för Lutherska världsförbundets generalförsamling i Krákow i Polen.

– Kyrkans budskap är ett fredsbudskap till 100 procent, men det budskapet har olika färger beroende på hur nära oss kriget kommer. Där behöver vi vara förberedda och utforska de lutherska perspektiven.

I Sverige har kriget i Ukraina och beslutet att gå med i Nato aktualiserat diskussionerna om hur kristna ska förhålla sig till krig, försvar och vapenvägran, något som även speglats i tidningen Dagen. Sedan tidigare finns ett dokument om ”rättvis fred” som utvecklades för tio år sedan av Kyrkornas världsråd, där bland annat Svenska kyrkan ingår, och där tonvikten är på ickevåld.

Synd mot skapelsen

Även klimatet och ”synden mot skapelsen” vill de europeiska kyrkorna lyfta, liksom behovet av att se över organisationens administration utifrån befintliga resurser. Svenska kyrkan har dessutom ställt sig bakom en vädjan från ungdomsdelegaterna om att också minska de egna utsläppen.

Jämställdhet är en annan viktig fråga, säger Martin Modéus.

– Tyvärr ser vi på många ställen i världen bakslag i frågan om mänskliga rättigheter och genusrättvisa. Det måste vi som kyrka ta på allvar, utifrån vår syn på det befriande evangeliet om att Gud upprättar människor. Ingen kan svära sig fri, och svaret är inte att gå vänster eller höger i politiken utan att ställa sig så nära Jesus som det bara går, säger han.

Lutherska världsförbundet är i sammanhanget en kraftfull resurs för att främja teologisk utbildning och reflektion inom kyrkorna, menar ärkebiskopen.

– Vi behöver jobba med teologisk utbildning, inte minst för att öka möjligheten för kvinnor och män att tillsammans delar ledarskapet i olika kyrkor. Där finns olikheter, både i syn och i hur långt man kommit i sin reflektion, säger han.

Flertalet av kyrkorna inom Lutherska världsförbundet prästviger även kvinnor, men undantag finns. Den polska kyrka som står som värd för generalförsamlingen, ECACP, prästvigde en grupp kvinnor för första gången så sent som förra året.

Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus deltog i öppningsgudstjänsten för Lutherska världsförbundets generalförsamling i Krákow i Polen.

Bland de offentliga uttalanden som väntas antas av generalförsamlingen är ett om judisk-kristna relationer. På fredagen kommer delegaterna dessutom att besöka den närliggande minnesplatsen för förintelselägret Auschwitz-Birkenau.

– Det som skiljer en sådan här konferens från andra konferenser är att allt är insatt i ett gemensamt böneliv. Vi firar gudstjänst, ber och deltar i bibelstudier tillsammans för att hela tiden dra oss tillbaka till den grund vi står på tillsammans, säger Martin Modéus.

---

Fakta: Lutherska världsförbundet

  • Lutherska världsförbundet bildades 1947 i Lund och består av 150 medlemskyrkor från 99 länder, med sammanlagt 77 miljoner medlemmar.
  • Generalförsamlingen äger rum vart sjätte eller sjunde år.
  • Mötet i Kraków pågår den 13–19 september och samlar 360 personer.
  • Temat för mötet är ”En kropp – en ande – ett hopp”, och är hämtat från Efesierbrevet 4:3–4.

---

Fler artiklar för dig