Kyrkorna i Tibro har i många år besökt Fågelvikskolan för att informera om församlingarnas konfirmationsalternativ. Men nu är det slut med det – enligt ledningen för högstadieskolan får religiösa samfund inte genomföra några aktiviteter på plats i skolan.
Samarbetet mellan den kommunala Fågelvikskolan och kyrkorna i Tibro har inneburit att representanter för kyrkorna har bjudits in till skolan under en specifik dag varje år. Sedan pandemin har aktiviteterna under dagen skett på skolgården.
”Denna dag har av oss från kyrkorna upplevts som mycket positiv”, skriver tre pastorer och en präst i en debattartikel i Skaraborgs Allehanda.
De betonar också att deras närvaro på skolan inte har inneburit något tvång för någon att samtala med dem.
Besvikna kyrkliga företrädare
Men när kyrkorna tog kontakt med skolledningen inför höstens terminsstart fick de veta att de inte var välkomna längre.
Skälet som angavs var att religiösa samfund inte skulle få genomföra några aktiviteter på plats i skolan, annat än i undervisningssyfte om lärare bjuder in till sin undervisning.
”Vi lever i en tid där vår fasta övertygelse är att alla goda krafter i samhället behöver samverka och se det bästa hos varandra”, skriver Jonas Lund, föreståndare i Equmeniakyrkan Tibro, Anders Sunnergren, föreståndare i Equmeniakyrkan Kroppetorp, Maria Svensson, föreståndare i Tibro pingst samt Sami Kaukonen, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Tibro och Ransberg.
”Det gör oss besvikna, att kommunen inte längre ser de kristna kyrkorna i Tibro som naturliga aktörer och samarbetspartners, i detta viktiga och för framtiden helt avgörande arbete”, fortsätter de.
Hänvisar till tillsynsärende 2022
Nu har Zophia Zander Norell, skolchef i Tibro kommun, svarat på kritiken. I en debattartikel i Skaraborgs Allehanda hänvisar hon till ett tillsynsärende som Skolinspektionen hanterade förra året, och som gällde Kapareskolan och Onsala församling i Kungsbacka kommun. I likhet med Fågelvikskolan hade Kapareskolan bjudit in kyrkans representanter för att informera om konfirmationsundervisningen. Men efter att en lärare på Kapareskolan reagerat blev samarbetet med kyrkan ett fall för Skolinspektionen.
Parallellt med detta genomförde Kungsbacka kommun också flera förändringar, och stoppade bland annat informationsträffarna på Kapareskolan om konfirmationsundervisningen.
I slutändan ansåg Skolinspektionen att det inte förekom konfessionella inslag i utbildningen på Kapareskolan. Myndigheten hänvisade specifikt till de åtgärder som nyligen har implementerats på skolan. Och därmed avslutade myndigheten också ärendet.
”Förvaltningen ser gärna en dialog med skola och kyrka i Tibro om hur man ska samverka inom ramen för de bestämmelse som skolan måste förhålla sig till och kommer höra av sig till era representanter för att föra ett samtal kring hur vi tillsammans kan skapa goda förutsättningar för våra unga i Tibro”, avslutar Zophia Zander Norell.