Nyheter

Kristen organisation anklagad för omvändelseterapi

Fransk minister reagerar efter att journalist med dold kamera filmat kristna som bett över människors sexuella läggning

I Frankrike har en debatt om omvändelseterapi blossat upp efter att en minister gått ut med hård kritik mot en evangelikal kristen organisation, där troligtvis ett åtal kommer att väckas.

Förra året införde Frankrike en lagstiftning som förbjöd omvändelseterapi, och nu kan lagen komma att prövas för första gången. Det handlar om att en journalist valde att wallraffa under ett sommarläger organiserat av den evangelikala gruppen “Torrents de Vie” (Livets strömmar). En dold kamera användes för att filma hur man försökte hjälpa människor som kämpade med sin sexuella läggning, bland annat genom förbön.

Filmklippen, som visades på kanalen BFMTV, fick Frankrikes jämställdhetsminister Bérangère Couillard att gå i taket. Hon kallade organisationen för homofobisk och menade att filmmaterialet genast skulle skickas vidare till åklagare för att prövas mot lagen som förbjuder omvändelseterapi. Ministern krävde samtidigt att den kristna organisationen skulle stängas ned, rapporterar CNE News.

Två års fängelse

Än så länge är processen i sin linda, men om någon från den kristna organisationen skulle fällas för omvändelseterapi är straffskalan upp till två års fängelse, eller böter på 30 000 euro.

Frågan om omvändelseterapi är aktuell i ett flertal länder i Europa, och flera har redan infört en lagstiftning eller ser över om det är möjligt. Dagen intervjuade nyligen maltesen Matthew Grech som står åtalad för omvändelseterapi efter att ha berättat om sin resa bort från homosexualitet i en radiokanal.

Också i Sverige har flera partiet krävt någon form av lagstiftning och frågan blev föremål för en utredning. Men utredaren valde att avråda från ett skarpt förbud mot omvändelseterapi och menade att nuvarande lag räcker för att hantera eventuella övergrepp mot hbtq-personer. Utredningen är nu ute på remiss innan den landar på regeringens bord.

---

Fakta: Omvändelseterapi

  • Omvändelseterapi är ett begrepp som används för att beskriva olika sorters påtryckningar mot hbtq-personer att ändra sin sexuella läggning.
  • Begreppet har kritiserats, då det blandar ihop det religiösa begreppet omvändelse med ett ord hämtat från psykiatrin.
  • Det är ytterst sällsynt att någon själv påstår sig tillämpa omvändelseterapi.

---

Fler artiklar för dig