Nyheter

Alla partiledare utom en med i gudstjänst vid riksdagens öppnande

Jonas Eek har gått från opinionschef på Kyrkans tidning till domprost – fick hålla årets predikan

”Har jag ansvar för min broder?” Mänsklighetens första fråga till Gud ställdes återigen då domprost Jonas Eek fick predika på gudstjänsten i samband med riksmötets öppnande.

Nu drar det politiska livet i gång på allvar igen och traditionsenligt börjar riksdagens öppnande med en gudstjänst i Storkyrkan. Det är pompa och ståt, med talman, statsminister och kungafamiljen på plats längst fram i kyrkan. Ärkebiskop Martin Modéus fick för ovanlighetens skull spela en undanskymd roll då han hamnade bakom en pelare, en av de sämsta platserna i hela kyrkan.

Birgitta Ed hade som vanligt klätt sig med prästkrage då hon gick in i kyrkan bredvid sin man, statsminister Ulf Kristersson. Hennes klädval som väckte så stor uppmärksamhet då hon var med på Nato-mötet höjer få på ögonbrynen över längre. Hon följde vant med i liturgin under gudstjänsten, till skillnad från flera av de övriga i partiledarskaran längst fram, en blandning av kristna, muslimer, ateister och agnostiker.

I politiken kan jargongen vara hård, men här i kyrkan har osämjan lämnats i vapenhuset så här möts partiledarna med leende på läpparna och varma kramar.

Alla partiledare var på plats utan SD:s Jimmie Åkesson, som liksom förra året valde att prioritera bort detta kyrkobesök.

Predikade om Kain

Jonas Eek har tidigare gjort sin röst hörd som opinionschef på Kyrkans tidning, men nu har han stuvat om och blivit domprost i Stockholms domkyrkoförsamling. Det var också därför det var han som klev upp i den guldglittrande talarstolen inne i kyrkan för att på mild göteborgska predika för Sveriges riksdagspolitiker.

Hans huvudbudskap var att lyfta fram ansvaret som alla politiker har tillsammans, även om de tackat ja till sitt engagemang av helt olika anledningar.

I sin predikan lyfte Jonas Eek fram mänsklighetens allra första fråga till Gud. Det var Adam och Evas son Kain som i Första Moseboken vände sig till Gud med en undrade om han verkligen hade ansvar för sin bror Abel, som han precis hade dräpt.

– Ska jag ta hand om min bror?, undrade Kain.

Svaret sedan dess, predikade Jonas Eek, har varit ja.

– Bibelns resterande kapitel och böcker, är i någon mening, ett jakande svar på frågan. Med stor variation, genom skilda genrer och författare, i olika epoker och med flera accenter, svarar Bibeln ja på Kains fråga. Ja, vi har ett ansvar för varandra.

Gudstjänst i Storkyrkan med anledning av riksdagens öppnande.

Bakom pelaren

Politikerna har ett späckat schema denna dag och gudstjänsten var över på 30 minuter där Jonas Eek klockades på under sju minuters predikan. Efter den högtidliga gudstjänsten fortsatte festligheterna i riksdagshuset ett stenkast bort, med tal av kungen där allt sedan avrundas med att statsministern läser upp regeringsförklaringen där den kommande periodens politiska prioriteringar stakas ut.

När det gällde gudstjänsten fick alltså Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus betrakta allt som hände bakom en pelare, sämsta tänkbara plats i kyrkan.

Gudstjänst i Storkyrkan med anledning av riksdagens öppnande.

Ska inte en ärkebiskop ha de bästa platsen?

– Det var fri placering och jag valde att sätta mig där faktiskt, jag har varit här så många gånger så jag har redan sett allting, så den bästa platsen kunde gott andra få, säger Martin Modéus till Dagen efter gudstjänstens slut.

Kanske kan det vara lite nyttigt för dig att hamna på en dålig plats?

– Haha, ja, det kan vara lite nyttigt, man lär sig av allting.

---

Fakta: Riksmötets öppnande

  • Nu har riksdagen öppnat, det startar traditionsenligt med en frivillig gudstjänst i Storkyrkan.
  • Även Humanisterna anordnar en sekulär ceremoni för dem som inte vill gå i kyrkan.

---

Fler artiklar för dig