Nyheter

Nya EU-regler kan sätta krokben för kristna läger

Anställda måste få vila ut - men EU-direktivet ställer också till en del problem för kyrklig verksamhet

Som anställd ska du har rätt till minst 11 timmars vila per dygn. Detta EU-direktiv ska från och med den 1 oktober börja tas på allvar i Sverige och det kan slå mot kyrkornas verksamhet, inte minst läger som varar under flera dagar.

Det började med en krock. En ambulansförare som jobbat 22 timmar i sträck råkade ut för en olycka och plötsligt blev frågan om dygnsvila ett fall för svensk arbetsmarknad. EU-kommissionen konstaterade att många av de svenska kollektivavtalen inte levde upp till unionens arbetsdirektiv så de krävde en skärpning. Direktivet ska införlivas i de svenska kollektivavtalen under årets förhandlingar, med krav på minst en 11 timmars lång dygnsvila.

Flera arbetsgrupper har protesterat mot vad de anser vara stelbenta byråkratiska regler, exempelvis när det gäller jobb inom vården där det är vanligt med längre arbetspass.

Men EU-direktivet kan också slå mot kyrkornas verksamhet, framför allt lägerverksamhet, vilket Kyrkans tidning var först med att rapportera om.

Måste få vila

Stefan Lindetun är ordförande för fackförbundet Vision Ekumeniska som samlar många frikyrkligt anställda.

– Om vi börjar från början så är det här EU-direktivet inte nytt, utan det har funnits sedan 1990-talet, säger han till Dagen.

– Däremot har det alltid funnits ett visst tolkningsutrymme för att få det här att fungera, framför allt inom vården. Man tolkade det som att vi har kollektivavtal i Sverige och därför är det upp till parterna att bestämma över regelverket. Men det tyckte uppenbarligen inte EU. Så de har satt ned foten.

När det gäller kyrkornas situation så spelar de skärpta reglerna ingen större roll när det gäller den vardagliga verksamheten. 11 timmars vila per dygn brukar vara möjligt att få till, liksom 36 timmars obruten vila någon gång under veckan.

– Men det som kan bli ett bekymmer för kyrkorna är lägerverksamheten, säger Stefan Lindetun.

Framför allt är det de längre lägren, exempelvis konfirmationsläger som sträcker sig över någon vecka, som kan bli problematiskt att få ihop med EU-direktivet. Stefan Lindetun bedömer att det därför är främst Equmeniakyrkan och EFS som kommer att få problem när det gäller Vision Ekumenias medlemmar. Men även Svenska kyrkan kommer att beröras.

Kan kyrkliga läger, där man jobbar flera dagar i sträck, vara i farozonen?

– Nej, det skulle jag inte säga. Men man måste kanske tänka om en del.

Många engagerar sig på frivillig basis i kyrkan, finns det regler kring vila i sådana fall?

– Där är det inga problem. Det här gäller bara anställda.

Inget val

Jan-Erik Rönngren företräder Arbetsgivaralliansen och berättar att det inte finns någon intressekonflikt mellan fack och arbetsgivare här.

– I det som går att tycka till om så tycker vi likadant, säger han.

– Ingen av oss vill egentligen göra ändringar, men vi har inget val, för det här måste bli förenligt med EU-direktivet.

Frågan hanteras just nu under de pågående avtalsförhandlingarna där båda parter hand i hand försöker tackla de problem som kan uppstå vid kyrkornas lägerverksamhet.

– Vårt förslag är att lägga det här i en arbetsgrupp som får djupdyka i frågan, säger Jan-Erik Rönngren.

Bland annat handlar det om att se hur andra EU-länder hanterat direktivet, där han menar att det finns en viss praxis att luta sig mot.

– Som jag ser det handlar det om att det ska kunna vara möjligt att arbeta fem dygn i sträck när det gäller läger.

Men exakt vilka regler som ska gälla går inte att uttala sig om i dag, den arbetsgrupp som fack och arbetsgivare tillsammans tänker tillsätta ska försöka hitta en så pass hållbar lösning som möjligt inom ramen för EU-direktivet.

– Nya regler kommer att införas år 2024. Troligtvis innan kyrkornas läger drar i gång på senvåren och sommaren.

---

Fakta: EU-direktivet

  • Enligt EU:s arbetstidsdirektiv ska rätten till återhämtning vara reglerat, bland annat 11 timmars återhämtning per dygn.
  • I Sverige har detta inte följts, utan hanterats inom ramen för kollektivavtal.
  • Nu har EU-kommissionen satt press på Sverige att införa EU-direktivet som en del av våra kollektivavtal.

---

Fler artiklar för dig