Nyheter

Nuri Kino om barnhemsskandalen: Vi försökte larma

Hjälporganisationen ADFA pekas ut efter avslöjanden om övergrepp och vanskötsel på ett av barnhemmen som organisationen tidigare stöttat. “Vi vill gärna bidra så mycket vi kan i utredningen” säger Nuri Kino till Dagen.

Nuri Kino är prisad journalist och opinionsbildare och startade hjälporganisationen ADFA, A demand for action. Nu har ADFA pekats ut i rapporteringen om ett barnhem i Libanon, där svåra missförhållanden gjort att hemmet stängts – men efter att ADFA lämnat.
– Jag är ledsen och bestört för barnens skull. Det är en tragedi, säger han till Dagen.

Nyligen skildrade tidningen Expressen missförhållandena på barnhemmet Safe Haven i Mansourieh utanför Beirut. Det handlar om allvarliga anklagelser mot hemmet: vanskötsel av barnen, människohandel, sexövergrepp. Flera personer står nu anhållna, och barnhemmet stängdes av myndigheterna i somras. När Dagen når Nuri Kino – vars organisation tidigare gett bidrag till det aktuella barnhemmet – är han ledsen och besviken.

– Jag har inga ord för hur hemskt och tragiskt det är. Det är fruktansvärt. Vi tänker på barnen, säger han.

Inte misstänkta

ADFA är inte misstänkta för några oegentligheter på barnhemmet. Men då organisationen tidigare gett bidrag till verksamheten finns den nämnd i de granskande artiklarna. Expressen beskriver hur barnen på hemmet Safe Haven öster om Beirut ska har varit vanvårdade, att en flicka blev utsatt för sexövergrepp i samband med att hon försågs med whisky och öl, samt att flera spädbarn försvunnit spårlöst.

Nuri Kino suckar lätt och beklagar att många inte läser hela texterna, och av rubrikerna drar slutsatsen att hans hjälporganisation ska ha sett genom fingrarna när det gäller missförhållandena.

– Det är ju inte så att vi har startat ett barnhem och sedan lämnat det i sticket. Det var ett befintligt barnhem som vi hjälpte under en kort tid. Och det var tvärtom så att vi försökte larma långt tidigare för att vi anade oråd. Vi drog oss också ur samarbetet med barnhemmet redan i februari 2022, innan de misstänkta övergreppen skedde, säger han.

Nio månader efter att ADFA lämnat kom det första larmsamtalet till socialtjänsten i Libanon. Då hade ADFA i rekommenderade brev som skickats till ledningen för barnhemmet stått att ADFA inte hade fortsatt förtroende för denna samarbetspartner.

Gjorde hjälpinsatser i Libanon

Nuri Kino pekar också på att det finns faktafel i Expressens granskande reportage.

– De påstår bland annat att vi har betalat pengar för ett kejsarsnitt för en kvinna som födde ett barn som sedan togs till barnhemmet. Det stämmer inte.

Men mest beklagar han att barnen – som ADFA ville stötta – har farit illa. Och ger sin version av det som hände sedan ADFA (A Demand for Action) beslutade att stötta barnhemmet i Libanon. Han beskriver hur organisationen efter den katastrofala explosionen i hamnen som ödelade många libanesers liv, kom i kontakt med barnhemmet.

– Det här var 2021, ett år efter explosionen. Vi kom till Libanon och gjorde punktinsatser för nödställda, det var misär i landet. Barnhemmet och vi hade en gemensam volontär. Han berättade att barnhemmet saknade pengar. Vi kom dit och barnen var rakade för att de hade löss. Det fanns vägglöss, det var smutsigt och trångt i lägenheten, de hade inga fläktar och det fanns inte ens toalettpapper.

Ordnade med skolgång

Han och organisationen beslutade att ge pengar till barnhemmet och de kollade också upp organisationen, säger han. ADFA hittade sedan en annan lokal åt barnhemmet, i ett hus med trädgård. De köpte leksaker och ordnade med försäkringar och skolgång. Sammanlagt bidrog organisationen med en halv miljon kronor till projektet.

– Det låter inte så mycket i Sverige, men i Libanon är det mycket, säger han.

ADFA var också noga med att allt skulle dokumenteras och varje barn följas upp med en särskild rapport med svensk standard på dokumentation med transparens och uppföljning de två organisationerna emellan. Just det sistnämnda var det dock svårt att få till. Det blev konflikter på hemmet när flera av de av ADFA anställda tog upp frågan om dokumentation. ADFA engagerade då en advokat. När även myndigheter menade att ADFA inte kunde få de dokument de ville ha på grund av sekretesslagstiftning, då det var den libanesiska organisationen som hade licens att driva barnhemmet, rådde advokaten dem att avbryta samarbetet.

– Det finns mycket korruption i Libanon och han menade att vi måste dra oss ur.

Fick motta hot

Vid den här tidpunkten försökte ADFA också larma om att allt inte stod rätt till, säger Nuri Kino.

– Även för oss blev det här obehagligt. När vi ville dra oss ur fick vi motta hot och påtryckningar. Man skickade också bilder på barnen för att påverka oss känslomässigt. Vi drog ut på att dra oss ur därför att vi tänkte på barnen.

I februari 2022 sa ADFA till sist upp allt samarbete med barnhemmet. Efter uppsägningen hade ADFA ”ingen koll alls” på vad som hände på barnhemmet. Men allt som ADFA hade betalat för i form av bland annat sjukförsäkringar, utrustning och hyra, lät man den libanesiska organisationen behålla.

Inte förrän ett och ett halvt år senare nåddes ADFA av rapporterna om övergrepp och vanvård, först genom läckor hos den lokala polisen. Senare fick Nuri Kino ett samtal från en utredare i den förundersökning mot barnhemmet som då gjordes.

– Han ställde frågor som gällde om vi hade överlämnat kontanter, men det hade vi ju inte. Vi betalade allt på plats och har kvitton.

Vill bidra till utredningen

Detta är den enda kontakt som libanesiska myndigheter har haft med ADFA, säger han.

– Jag tycker det är konstigt att man inte har förhört oss eller talat mer med oss. Vi vill gärna bidra så mycket vi kan i utredningen.

Har ni i ADFA lärt er något av den här historien?

– Vi pratade mycket om detta i går. Vad gör vi i framtiden? Det här kanske låter cyniskt: men antingen hjälper man eller så hjälper man inte. Det går aldrig att göra hjälpen hundraprocentigt riskfri. Vi är stolta över att vi gjort allting ”by the book”, vi har dokumenterat allt. Skulle jag göra om detta? Om jag kom till ett barnhem med miserabla förhållanden, skulle jag göra en insats? Självklart skulle jag göra det. Jag skulle inte tveka en sekund.

Däremot, säger Nuri Kino, var det ett misstag att inte berätta om det som hänt på organisationens hemsida.

– Vi fick rådet av en krishanterare att ta bort informationen om barnhemmet från våra plattformar. Jag frågade om vi inte skulle berätta om det och att vi nu lämnat, men hon menade att det skulle vi inte. Därför har vi varit tysta. Men jag tror det var ett misstag. Däremot så gjorde vi ju helt rätt vad gäller att inte störa utredningen.

Vad kommer att hända nu, hur går ni vidare?

– Vi väntar på utredningen nu, vi har inte fått ta del av den än. Den är pågående. Vi fortsätter med vårt hjälparbete runtom i världen, bland annat bidrar vi ekonomiskt och organisatoriskt till en vårdcentral i Libanon. Vi är volontärer och har inga löner.

– Framför allt hoppas vi att barnen på barnhemmet nu är i säkerhet. Och vi kommer alltid att göra punktinsatser, gå in där vi behövs, i ett jordbävningsdrabbat område, i ett barnhem som behöver ekonomiskt bidrag och i krig som i Ukraina. Det betyder att vi gör vår grej och lämnar.

---

Fakta: Driver hjälpprojekt i flera länder

  • ADFA (A Demand for Action) är en Sverigebaserad kristen välgörenhetsorganisation som är verksam i flera länder. Den grundades av journalisten Nuri Kino, som prisats för sin opinionsbildande insats inom biståndsfrågor. ADFA bedriver hjälpverksamhet i bland annat Syrien, Libanon och Ukraina.

---

Fler artiklar för dig