Nyheter

Lägerledaren om nya EU-direktiven: ”Problematiskt”

Andreas Joakimson är undrande inför det EU-direktiv som kan göra lägerlivet krångligare

Kyrkliga läger kan få problem då EU-kommissionen kräver att anställda ska få 11 timmars återhämtning varje dag.
– Det rimmar inte alltid med verkligheten, säger Andreas Joakimson, ungdomskonsulent på SAU.

Han har varit med och arrangerat flera kyrkliga tonårsläger, bland annat Gullbrannalägret och Bödalägret. När Dagen testar Andreas Joakimson på det EU-direktiv som nu ska införas, med krav på 11 timmars återhämtning varje dag för anställda, berättar han att frågan har varit uppe litegrann på diskussion hos SAU, Svenska alliansmissionens Ungdom.

– Vi brukar ha pastorer och ungdomsledare som är anställda med på läger och de gör det i sina tjänster, berättar han för Dagen.

Så när kravet nu kommer från EU är det så klart något som de måste ta på allvar.

Har det här varit ett problem?

– Nej, det tycker jag inte. Åker man på ett läger är det lite mindre sömn och mer intensivt än vanligt, vissa gasar på medan andra håller lite hårdare på att få ta det lugnt på kvällen för att få sina timmar sömn på natten.

Ledartätt koncept

Andreas Joakimson säger att när SAU anordnar läger är det en mix mellan ledare som är anställda och som är volontärer, där konceptet bygger på att vuxna från olika lokala församlingar följer med sina ungdomar på våra centrala läger.

– Då får man bygga ett ledartätt koncept, där man kan hitta lediga tider för återhämtning mitt under lägret.

Men i och med att EU-direktivet ska implementeras kan det bli lite svettigare för dem som jobbar med personalfrågor, då det gäller att få ihop schemat så att det inte bryter mot regelverken.

Vad tycker du om EU-direktivet?

– Att det rimmar inte alltid med verkligheten. Vi uppmuntrar till att ta ut ledighet efter att man har varit på läger, exempelvis om man varit ute en hel vecka. Men det kan bli lite problematiskt om man måste börja spränga in ledigheter mitt under pågående läger.

Andreas Joakimson säger att alla människor är olika, även lägerledare, där vissa älskar att ge allt de har under hela lägertiden, medan andra vill dra sig tillbaka någon gång då de behöver lite mer lugn och ro. Hur pass mycket sömn man behöver varierar också från person till person.

Kan bli märkligt

Men, konstaterar han, det kan också bli lite lustigt om volontärer och människor som är i tjänst börjar hanteras på olika sätt. Att de som är anställda ska tacka för sig klockan åtta på kvällen och återkomma till frukost morgonen därpå för att de enligt ett EU-direktiv ska ha rätt till 11 timmars vila.

– Det skulle bli en väldigt märklig situation, säger han.

– Så det är lite problematiskt hur man ska tycka och tänka kring det här.

---

Fakta: SAU

  • Svenska alliansmissionens ungdom (SAU) är en ungdomsorganisation knuten till samfundet Svenska alliansmissionen (SAM)
  • Ungdomsförbundet arrangerar årligen flera läger, vilket gör att de kan beröras av de EU-direktiv som ska börja implementeras i oktober.

---

Fler artiklar för dig