Nyheter

Utredning slår fast: Mike Pilavachi har systematiskt begått övergrepp

Nu ställs högre krav på evangelikala kyrkor. “Alltför ofta hör vi berättelser om missbruk av makt och övergrepp i våra kyrkor”.

Missionsorganisationen Soul Survivors grundare Mike Pilavachi har på ett systematiskt sätt gjort sig skyldig till olika former av övergrepp. Det konstaterar Engelska kyrkan som har granskat Mike Pilavachis ledarskap under 40 års tid.

I rapporten från Engelska kyrkan står det inledningsvis att utredningen har bekräftat oron gällande Mike Pilavachi. Övergreppen beskrivs som emotionella och psykologiska och det står att övergreppen karaktäriseras av ett systematiskt beteendemönster i en religiös kontext.

”Slutsatsen att han använde sin andliga auktoritet för att kontrollera människor och att hans tvångsmässiga och kontrollerande beteende ledde till olämpliga relationer, fysisk brottning med ungdomar och massage av unga manliga praktikanter.”

Mike Pilavachi grundade församlingen Soul Survivor och missionsorganisationen med samma namn i början av 1990-talet. År 2012 prästvigdes han också i Engelska kyrkan, men nu konstaterar Engelska kyrkan att Mike Pilavachi har lämnat Soul Survivor och att han inte heller kan verka som präst i Engelska kyrkan eftersom han inte har en giltig licens. I slutrapporten, som offentliggjordes förra veckan, står det att Engelska kyrkan tänker säkerställa att informationen i rapporten skickas vidare till berörda om det skulle visa sig att han i framtiden arbetar som präst i England eller utomlands.

”Vi är medvetna om smärtan”

Mike Pilavachi var under många år en hyllad pastor och evangelist och han har även besökt Sverige flera gånger. Men i våras anklagades han för decennier av övergrepp vilket bland annat fick till följd att han avgick som ledare för missionsorganisationen Soul Survivor. Den utredning, som nu alltså har presenterats, inleddes också.

Efter beskedet att anklagelserna mot Mike Pilavachi är trovärdiga uttrycker Soul Survivor stor sorg. Missionsorganisationen skriver att de vill lära sig av misstagen och att åtgärder har vidtagits för att något liknande inte ska inträffa igen. Soul Survivor berättar dessutom att de har tagit initiativ till en oberoende utredning.

”Vi är medvetna om smärtan som många individer känner och fortsätter att uppleva som ett resultat av Mikes övergrepp och vi är uppriktigt ledsna för det som Soul Survivor har bidragit med.”

Förväntar sig mer av kyrkorna

Församlingen Soul Survivor Watford i norra London, där Mike Pilavachi var verksam i många år, är en del av Evangelical Alliance. Nu menar organisationens ledare, Gavin Calver, att det måste gå att ställa högre krav på evangelikala kyrkor i Storbritannien.

”Alltför ofta hör vi berättelser om missbruk av makt och övergrepp i våra kyrkor och av våra ledare. Alltför ofta hör vi att individuell mat skyddas på bekostnad av att offer blir hörda eller trodda”, skriver han i en kommentar till Premier Christian News och tillägger att trogen tjänst för evangeliet allt för ofta byts ut mot en jakt efter berömmelse.

”Hur smärtsamt det än är får vi inte motverka Guds andes verk för att sätta ljuset på det som har varit dolt”, fortsätter han.

---

Fakta: Mike Pilavachi

  • Född: Den 7 mars 1958.
  • Har arbetat i flera församlingar i Engelska kyrkan. Har även grundat församlingen Soul Survivor och missionsorganisationen med samma namn.

---

Fler artiklar för dig