Han är lovsångsledaren som säger att han är ”ex-gay” och har varit frispråkig när det gäller sin egen väg bort från homosexualitet. Efter att ha delat sitt vittnesbörd i en radiokanal står han nu anklagad för omvändelseterapi i sitt hemland Malta.
Dagen har intervjuat Matthew Grech vars rättsfall kan bli avgörande för andra europeiska länders lagstiftning.
Det var i april förra året som Matthew Grech blev inbjuden till den alternativa radiokanalen PM Malta News för att prata om hur han blev fri från sin homosexualitet. Provocerande? Ja, för många är det så. Olagligt? Det återstår att se.
Nu står Matthew Grech, tillsammans med två av radiokanalens medarbetare, åtalad för omvändelseterapi och kan bli först i Malta att fällas för detta brott, utifrån en lagstiftning som funnits sedan 2016.
Malta ligger här steget före många andra europeiska länder som vill införa liknande lagstiftning och fallet kan därför bli principiellt intressant, inte minst då de anklagade själva vill vandra upp till EU-domstolen ifall det skulle behövas.
Frågan om att förbjuda omvändelseterapi har också varit uppe i Sverige, men en utredning avrådde nyligen från att införa en ny lagstiftning. Utredningen är nu ute på remiss, för att sedan hanteras av regeringen.
Vill stå fri
När Dagen når Matthew Grech befinner han sig i Maltas huvudstad Valetta, där han studerar handelsfrågor.
Du har i tidigare intervjuer beskrivits som lovsångsledare?
– Det stämmer att jag tjänar som lovsångsledare, men det sker som volontär, säger Matthew Grech som är med i den evangelikala församlingen River of Love.
– Jag studerar handel för att min dröm är att kunna stå finansiellt fri så att jag kan tjäna Gud och inte känna att jag blir ägd av någon annans agenda.
[ Efter kritik tar pingstpastor avstånd från omvändelseterapi ]
Bjöds in
När det gäller rättsfallet berättar Matthew Grech att han bjöds in till radioprogrammet för att berätta om hur han han lämnat en tillvaro som homosexuell. Han beskriver det själv som en ganska liten kanal, en alternativmedia som håller yttrandefriheten högt.
– De hade bjudit in mig för att tala om omvändelseterapi.
Matthew Grech säger att han själv inte brukar använda det ordet, som han är ytterst kritisk till, men eftersom det blivit ett populärt begrepp var det ändå det som användes. Sin personliga berättelse om hur han blev ”ex-gay” hade han delat flera gånger tidigare, även på Malta, så den här intervjun var inte exceptionell.
– Jag svarade helt enkelt på deras frågor, säger Matthew Grech.
– Det enda som var annorlunda den här gången jämfört med vad jag sagt tidigare var att jag också nämnde en organisation för människor som vill lämna hbtq.
Rättegång pågår
Några veckor efter intervjun berättar Matthew Grech att han fick ett telefonsamtal från polisen.
– De berättade att tre personer hade anmält mig för det jag hade sagt.
Två av dem kände han igen sedan tidigare efter debatter på Facebook. Speciellt en person nämner han, en medarbetare till EU-kommissionären Helena Dalli. Dagen har tidigare skrivit om henne i samband med att hon ville att EU-kommissionen skulle få ett mer inkluderande språk, bland annat genom att sluta använda ordet jul.
– En höjdare inom hbtq-rörelsen, säger Mathew Grech i något nedsättande ton om anmälaren.
Själva rättegångsprocessen inleddes i februari. Hittills har tre olika hearings hållits och den fjärde är inplanerad till den 28 september. Hur länge det kommer att ta innan någon dom förmedlas har Matthew Grech ingen aning om. Men han berättar att han vid en fällande dom kan dömas till fem månaders fängelse eller ett bötesbelopp på upp till 50 000 kronor.
Hur omtalad är du och det här rättsfallet?
– Redan innan jag blev kristen, när jag var 16 år, försökte jag slå igenom som R´n´B-sångare, så vissa kände till mig under mitt tidigare artistnamn Jay Omaro. Jag har också varit med i den maltesiska versionen av tv-programmet X-factor, där jag också delade mitt vittnesbörd. Det var mycket kontroversiellt och togs upp i parlamentet.
Så ute på gatan känner folk igen dig?
– Vissa gör det. Jag har även använt Tiktok för att sprida Guds ord. Många kommer fram och säger att de känner igen mig, men att de inte riktigt vet från var, säger Matthew Grech och skrattar till åt sitt ”kändisskap”.
– Men min önskan är inte att bli känd som ex-gay utan som kristen. Tyvärr vill folk sätta en stämpel på mig, vissa älskar att beskriva mig som den där kristna ex-gay-fundamentalisten.
Att påstå att man ändrat sin sexualitet är i dag högst kontroversiellt, många menar att det helt enkelt inte går. Vad säger du om det?
– Hbtq-lobbyn försöker köra ned det där i halsen på mig hela tiden. Men vad de egentligen gör är att de försöker få mig att bli homosexuell igen, vilket i sak också är en form av omvändelseterapi, säger Matthew Grech.
Sedan berättar han om sin egen resa, om hur han flyttade till London för att där bli tillsammans med en man. Han betonar att han hade en seriös relation och inte var den promiskuösa typen. Samtidigt var det i London han blev en övertygad kristen med målet att följa Gud, oavsett vad det skulle kosta.
– När jag då kom till bibelverserna som handlade om homosexualitet blev jag först förvirrad, berättar han.
För Bibeln var väldigt tydlig när det kom till homosexuella handlingar. Allt pekade på att det var något som fördömdes. Men, påpekar Matthew Grech, i Bibeln beskrivs homosexualitet enbart som en praktik, som något man gör.
– Det är inte en känsla eller en identitet, såsom många ser det som i dag. Så det första som hände var att Gud befriade mig från min homosexuella identitet, säger Matthew Grech.
– Efter det började Gud ta itu med mig när det gällde homosexuella handlingar.
En process
Han beskriver det som en slags reningsprocess, där han med hjälp av bön och bibelstudier tog det steg för steg, och började med att lämna sin relation och sin homosexuella identitet för att sedan sluta som ”ex-gay”.
Det här är en resa han säger sig ha gjort på egen hand.
– Jag hade aldrig hört någon predika det här från en predikstol, utan det handlade om mig, mina böner och Bibeln. Ingen har använt någon form av terapi på mig, utan det här var enbart min personliga resa tillsammans med Herren.
Det har inte varit enkelt, och ett tag landade Matthew Grech i att det bästa vore att leva som singel resten av livet.
– Jag hade funnit frid med Gud över detta och det kändes bra.
Men tankarna fortsatte snurra och processen har gått vidare, så Matthew Grech förklarar att han numera önskar att gifta sig med en kvinna.
[ Pingstpastor ber om ursäkt för inlägg om omvändelseterapi: ”Är omvändelse till Jesus jag står för” ]
Så är du singel i dag?
– Ja. Mina vänner skämtar om det, för jag har inte haft några problem att hitta kvinnor som är intresserade. Men om jag ska gifta mig ska det vara för livet och jag har inte träffat den rätta än.
Tillämpar du själv omvändelseterapi?
– Jag uppmanar folk att sluta vara homosexuella och förklarar öppet att det är syndfullt, att den som inte slutar med dessa handlingar inte kommer in i Guds rike. Om människor tycker att det är omvändelseterapi, ja, då tillämpar jag väl det. Jag erbjuder inte någon sorts behandling, men jag menar att en människa som vill lämna en homosexuell livsstil ska ha rätt att få söka hjälp.
Hur tror du ditt rättsfall kommer att sluta?
– Jag tror helhjärtat på att vi kommer gå vinnande ur det här, säger Matthew Grech.
– Men även om vi möter motgångar så kommer vi att slåss in i det längsta, till och med ta det upp till EU-domstolen om så behövs. Om Gud ändå har ett fängelsestraff som väntar mig, då kommer jag med glädje att predika i fängelset och vara glad att jag är fängslad för Jesus skull. Gud kommer att bli ärad, oavsett utgång.
---
Fakta: Omvändelseterapi
- Omvändelseterapi är ett begrepp som börjat användas som beskrivning då hbtq-personer utsätts för påtryckningar att försöka förändra sin sexuella läggning.
- Begreppet har kritiserats, då det blandar ihop det religiösa begreppet omvändelse med ett ord hämtat från psykiatrin.
- I artikeln ovan hänvisas till en organisation med förkortningen IFTCC, vilket står för International Federation For Therapeutic and Counceling Choice. Den har sitt huvudkontor i Storbritannien.
---