Nyheter

Fotboll gick sönder – präst vägrade ge elever mat som straff

Prästen och föreståndaren på skolan vägrade ge eleverna mat i två dagar – har stängts av från sin tjänst

Bollen sprack när elever på en katolsk skola i Indien spelade fotboll. Efter det fick de inget att äta på två dagar. Nu har prästen som utdelade straffet stängts av från sin tjänst.

Den 28 augusti spelade några elever på skolan fotboll och då sprack plötsligt bollen som de spelade med, rapporterar lokala medier.

Skolans föreståndare, prästen Peter Sadom, reagerade genom att inte ge 45 av skolans 140 elever någon mat på två dagar. Rykten om vad som skett började spridas i samhället.

Några invånare, som tyckte synd om eleverna, tog med sig kakor till skolan. På sociala medier spreds ett filmklipp som visar när barnen fick kakor och snacks. Inlägget fick de lokala myndigheterna att genomföra en utredning. Prästen försvarade sitt agerande.

– Barnen får allt de behöver av skolan och ändå har de sönder saker och förstör fotbollar. De måste lära sig att ta ansvar för sina handlingar och förstå att de straffas för sina missgärningar, ska prästen ha sagt i samtalen.

Utredning visade på flera brister

Prästen hävdar att det är osant att eleverna inte fick någon mat på två dagar. Han säger att han nekade dem två måltider.

En utredning gjordes, där flera brister upptäcktes på skolan. Bland annat trängdes eleverna ihop i rum som var så små att det inte fanns utrymme att röra sig ordentligt. Dessutom förvarades flaskor med bekämpningsmedel i elevernas sovrum.

Arga föräldrar krävde åtgärder för att stoppa detta, och menade att deras barn inte är trygga på skolan. En ytterligare utredning av förhållandena på skolan bekräftade slutsatserna i den första utredningen.

Som ett resultat har det katolska stiftet i Ambikapur i centrala Indien tillfälligt stängt av prästen från sin tjänst som ledare för skolan. En mer noggrann utredning ska göras för att ta reda på mer om hur eleverna har det på skolan.

Har lugnat sig

Ärkebiskop Victor Takur säger till Crux att den rapportering som lokala medier gjort är korrekt.

– Det som rapporterats är sant, och prästen har stängts av och är inte längre kvar på skolan. Situationen verkar vara lite lugnare nu, säger han.

Skolan administreras av det katolska stiftet i Ambikapur. Majoriteten av skolans 140 elever, som utgörs av både pojkar och flickor, kommer från ekonomiskt svaga familjer.




Fler artiklar för dig