Nyheter

Samfund ogiltigförklarar dop som utförts av kvinnor

En sammanslutning i Nederländerna tog beslut vid kyrkomöte, vilket väcker starka reaktioner: ”Ställer sig utanför kyrkan”

Ett konservativt reformert samfund i Nederländerna, De Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN), kommer framöver inte att erkänna dop som förrättats av kvinnliga pastorer eller präster i andra samfund. Beslutet vid kyrkans synod tidigare i veckan väckte kritik.

Enligt den kristna tidningen Nederlands Dagblad var det med hänvisning till Första Korinthierbrevet – där Paulus förmanar kvinnor att inte tala i församlingarna – som GGiN vid sin synod i Barneveld beslutade att inte erkänna dop förrättade av kvinnliga ämbetsbärare.

Andra villkor för ett giltigt dop är, enligt Reformatorisch dagblad, är att det har gjorts ”i en treenig Guds namn” och inte får ha varit ett nöddop. Kyrkomötet avrådde samtidigt från ”häxjakt” på nya medlemmar för att ta reda på vem som döpt dem, skriver tidningen. Mötet uppmanade till dialog med medlemmars tidigare församlingar och manade till återhållsamhet med omdop.

Ändå kan det alltså bli så att den som döpts av en kvinna och går över till samfundet, som har drygt 23 000 medlemmar, riskerar att behöva döpas igen.

”Ställer sig utanför”

”Som ett resultat ställer sig denna kyrka medvetet utanför kyrkans gemenskap genom tiderna,” kommenterar teologen Dick Schinkenshoek, som positionerar GGiN ”längst till höger i den holländska protestantismen”.

Reformatorisch dagblad påpekar i en annan artikel att även den betydligt större reformerta sammanslutningen Gereformeerde Gemeenten (GG), med drygt 107 000 medlemmar, avvisade dop av kvinnliga pastorer i ett beslut från 1953, vilket dock inte följs i prakten.

Fler artiklar för dig