Nyheter

Hundratals norska vigslar kan vara ogiltiga

Formuleringen i ritualet var inte godkänd av ansvarig myndighet

Omkring 800 vigslar som förrättats av pastorer i Metodistkyrkan i Norge de senaste 30 åren kan vara ogiltiga, skriver den norska tidningen Dagen. Det beror på att samfundet inte ansökt om godkännande från ansvarig myndighet för ordalydelsen i ritualet.

I Norge måste ett samfunds äktenskapsritual godkännas av en statlig myndighet innan den får användas vid vigsel. Och myndigheten i fråga, Barn-, ungdoms- och familjedirektoratet (Bufdir), har inte godkänt något ritual från Metodistkyrkan sedan 1970, då ansvaret låg direkt på justitiedepartementet.

Nu visar en undersökning gjord av den norska tidningen Dagen att alla äktenskap som ingåtts mellan 1991 och fram till 2023 kan vara ogiltiga. En beräkning som tidningen gjort visar att det kan handla om närmare 800 par.

Den första ritualändringen efter 1970 gjordes 1991. Efter det följde ytterligare fyra ändringar, vara den senaste gjordes tidigare i år. För den, som öppnar för vigsel av samkönade par, lämnade samfundet i somras in en ansökan om godkännande till Bufdir.

Kyrkan menar att de tidigare förändringarna var så små, och av språklig karaktär, att man inte ansett sig behöva ett godkännande av myndigheterna. Men norska Dagen, som granskat alla de ritualer som används, konstaterar att det inte enbart handlar om mindre justeringar.

”Är inte gifta”

Asbjørn Strandbakken, professor i juridisk och expert på äktenskapslagen, vid universitetet i Bergen, ser allvarligt på saken.

– De paren är inte att gifta, säger han till norska Dagen om dem som vigts med de icke godkända vigselritualerna.

”Visar detta sig vara korrekt, är det något som vi kommer att be om ursäkt för gentemot departementet och dem som vigts,” skriver Metodistkyrkan i en kort kommentar på sin hemsida.

”Samtidigt är det också viktigt för Metodistkyrkan att understryka att våra vigselförrättare har varit godkända. Vi tar frågan på djupaste allvar och ser fram emot att samarbeta med statsförvaltaren i Oslo och Viken när ärendet ska utredas närmare”.

I Norge utgör statsförvaltaren den högsta civila förvaltningsmyndigheten i ett fylke, motsvarande Sveriges län, och kan i Sverige jämföras med en landshövding.

Helt kört behöver de dock inte vara för de 800 paren, även om statsförvaltaren skulle besluta till deras nackdel. Man kan nämligen ansöka hos Bufdir om att få ett godkännande i efterhand av en vigsel som visat sig vara ogiltig – i det fall man har en särskild anledning.

Samkönade vigslar omdiskuterade

Metodistkyrkan har varit omskriven i norsk kristen media tidigare i år för sitt beslut att börja viga samkönade par. Detta eftersom man ingår i det internationella samfundet United Methodist Church, med 12 miljoner medlemmar över hela världen, och som tidigare i år bekräftade sitt förbud mot att viga samkönade par.

Senast 2019 beslutade de norska metodisterna att följa det internationella samfundets riktlinjer, trots att en majoritet av de norska medlemmarna var öppna för en förändring. Internationellt sett har flera enskilda metodistkyrkor börjat göra avsteg från de internationella riktlinjerna.

Inget godkännande i Sverige

I Sverige är det Kammarkollegiet som utfärdar vigselrätt till trossamfund.

Myndigheten lägger sig dock inte i de formuleringar som används i samfundens ritual, förutsatt att de följer svensk lag. Det vill säga att båda makarna är närvarande vid vigseln, uttrycker samtycke till giftermålet, och använder en behörig vigselförrättare som förklarar att de båda är makar.

Därutöver gäller att Skatteverket inför vigseln prövat om det föreligger något hinder för äktenskapet.

Fler artiklar för dig