Nyheter

Fyra tonåringar frias från anklagelse om brand mot kyrkans kafé

EFS-kyrkan i Örnsköldsvik går miste om skadestånd

Fyra personer stod åtalade för att ha startat den brand som förstörde anrika Café UH i Örnsköldsvik. Men Ångermanlands tingsrätt friar samtliga personer.

Det var i början av juni som Café UH, som har drivits av EFS-kyrkan i Örnsköldsvik i 70 år, eldhärjades svårt. En förundersökning om grov mordbrand inleddes och tack vare bland annat vittnesuppgifter kunde polisen identifiera fyra tonåringar.

Enligt åtalet startade branden av att någon tänt eld på en jacka under kaféets altan och under rättegången yrkade åklagaren på att samtliga åtalade skulle dömas för grov mordbrand.

Men trots att de tre yngsta åtalade har erkänt att de befann sig på platsen där branden startade, och trots att polisen hittade ett filmklipp i en av deras mobiltelefoner som visade en brinnande jacka, anser inte Ångermanlands tingsrätt att det är bevisat att personerna faktiskt orsakade branden.

I början av juni 2023 brann det anrika Café UH i Örnsköldsvik, En förundersökning om grov mordbrand inleddes.

Teknisk bevisning saknas

Den äldsta av de fyra åtalade, en 19-åring, har pekats ut som drivande. Men tingsrätten skriver i domen att det saknas teknisk bevisning som binder 19-åringen till platsen vid tidpunkten för branden.

De tre yngre åtalade har som sagt erkänt att de befann sig på platsen. Men alla tre har samtidigt uppgett att de försökte släcka branden genom att trampa på jackan.

Enligt tingsrättens bedömning går det inte att med säkerhet säga vem som tänt eld på den aktuella jackan och inte heller att de som uppehöll sig vid kaféets altan samtyckt eller medverkat till att tända eld på jackan.

”Mot bakgrund av detta är det därför inte utrett att någon av dem enskilt eller tillsammans och i samförstånd med övriga anlagt en brand och gjort det som åklagaren påstått. Det är inte heller visat att de på annat sätt orsakat branden”, står det i domen.

Kyrkan fortfarande stängd

Branden som förstörde Café UH, men som också rök- och vattenskadade en större del av fastigheten där bland annat EFS-kyrkan ligger, upptäcktes vid 22-tiden söndagen den 4 juni. Därefter tog det flera timmar för räddningstjänsten att få kontroll på lågorna.

Tre månader senare är EFS-kyrkan fortfarande stängd och inför rättegången hade församlingen krävt att de åtalade skulle betala skadestånd för att täcka församlingens självriskkostnader.

I och med de friande domarna blir det dock inte några sådana pengar till församlingen.

I början av juni 2023 brann det anrika Café UH i Örnsköldsvik, En förundersökning om grov mordbrand inleddes.

Utöver åtalet för grov mordbrand åtalades 19-åringen även för övergrepp i rättssak, mer konkret för att ha försökt få de tre yngre personerna att inte berätta eller lämna uppgifter vid förhör. Men även i detta fall frias 19-åringen. Däremot döms 19-åringen för narkotikabrott och får 14 dagars fängelse.

SVT Västernorrland har sökt kammaråklagare Hanna Flordal som säger att hon inte har läst domen och därför inte vill kommentera den.

---

Fakta: Café UH (tidigare Ungdomshemmet)

  • Drivs av EFS-kyrkan i Örnsköldsvik.
  • Ett av stadens mest populära kaféer.
  • Har funnits sedan 1953 och i de nuvarande lokalerna sedan början av 1970-talet.
  • Eldhärjades vid en brand natten mellan den 4 och 5 juni i år.

---

Fler artiklar för dig