Nyheter

Pensionerad pastor föll ner i kyrkans brunn: ”Kunde ha blivit min grav”

“Efteråt fick jag en lite speciell stund vid platsen, det hade trots allt kunnat vara min grav”

Leif Rundlöf skulle klippa gräset på kyrkans tomt när brunnslocket som han stod på knäcktes. Han föll handlöst 3,5 meter, men klarade sig mirakulöst utan några större skador.
– Jag är så tacksam att det gick så bra, säger den pensionerade pastorn till Dagen.

När Ekumeniska böneveckan i Gävle arrangerades stod Åsängekyrkan i Valbo som värd för en av samlingarna. Gräsmattan runt kyrkan, som tillhör Equmeniakyrkan, behövde klippas och 80-årige Leif Rundlöf gick runt med en trimmer. I ett hörn var det lite svårt att komma åt och han klev då upp på ett cementlock som täckte öppningen till en brunn som inte hade använts på årtionden.

– Plötsligt hörde jag hur det knäckte till, lite som när man bryter en Kexchoklad, berättar Leif Rundlöf.

I nästa sekund stod han på bottnen i den torra brunnen och tittade upp mot öppningen flera meter ovanför huvudet.

– Min känsla är att jag faktiskt landade ganska mjukt, säger han.

I brunnen fanns det fastgjutna trappsteg som Leif Rundlöf kunde använda för att ta sig uppåt, men det översta trappsteget var i så dåligt skick att han inte vågade använda det. I stället ringde han 112 och satte sig för att vänta på att räddningstjänsten skulle komma.

Brunnen nu fylld

När SVT Gävleborg, som först uppmärksammade händelsen, träffade Leif Rundlöf några dagar efter fallet hade han stora bandage runt båda armbågarna. Nu har skrapsåren börjat läka och Leif Rundlöf säger att han mår bra. Han berättar också att brunnen numera är igenfylld med grus.

– Tyvärr missade jag när grusbilen var där. Men efteråt fick jag en lite speciell stund vid platsen, det hade trots allt kunnat vara min grav. Det blev en fin tackstund inför Herren.

Vad tänker du om möjligheten att framöver predika om Josef som kastades i brunnen?

– Jag lider inte av någon predikosjuka, men om det blir aktuellt så har jag ju ett lite speciellt perspektiv.


Fler artiklar för dig