Nyheter

Tre gripna efter attack mot kyrkor i Pakistan

Den huvudmisstänkte uppges ha trott att kristen man var otrogen med hans hustru

Polisen i Pakistan uppger att de har gripit tre män misstänkta för att indirekt ligga bakom attacken mot kyrkor och kristna hem i östra Pakistan för tre veckor sedan.

De gripna männen har enligt polisen erkänt att de kastade brända sidor från Koranen utanför ett hus som ägdes av en kristen man i staden Jaranwala i provinsen Punjab. Syftet ska ha varit att misskreditera mannen.

När ryktet sedan började gå om att den kristna mannen hade förstört Koranen vändes ilskan mot kristna i staden och hundratals muslimer gick till attack mot kristna. Som Dagen tidigare har skrivit gick folkmassan bland annat in i kyrkor med påkar, batonger och stenar i händerna. Filmklipp som har spridits i sociala medier visar hur unga män river ner korset på en kyrkas tak, bär ut stolar, slår sönder inredning och fönster samt sätter kyrkbyggnader i brand.

Exakt hur stora skadorna blev är okänt. Men mer än 20 kyrkor och fler än hundra kristna hem vandaliserades och brändes och cirka 300 familjer blev hemlösa.

Trodde att hustrun var otrogen

Efter attacken skrev Josef Sjöberg i en debattartikel i Dagen att den påstådda koranbränningen med största sannolikhet var en påhittad historia. ”Sådana är ganska vanliga i Pakistan och används som vapen i konflikter mellan personer.”

Och nu uppger alltså polisen att det är exakt vad som har hänt. Enligt nyhetsbyrån AP säger tre anonyma poliskällor att den huvudmisstänkta mannen trodde att den kristna mannen var otrogen med hans hustru. Den huvudmisstänkta mannen visste också att muslimer skulle bli förargade om det uppdagades att det låg förstörda sidor ur Koranen utanför den kristna mannens hus.

Något som förvånar en smula är att de nu gripna männen – enligt polisen – själva är kristna. Om de också drabbades av våldet som riktades mot kristna i staden framgår inte av AP-artikeln.

Fler artiklar för dig