Nyheter

Papyrushandskrift ger unik inblick i livet för kristna på 100-talet

Tommy Wasserman, professor i Nya testamentets exegetik vid ALT, beskriver handskriften som unik

För första gången har forskare hittat en papyrushandskrift med Jesusord som ansluter till två kanoniska och ett apokryfiskt evangelium på samma gång.
– Detta är unikt, säger Tommy Wasserman, professor i Nya testamentets exegetik vid ALT, apropå handskriften där Jesus talar om att inte göra sig bekymmer i världen.

Det har gått mer än 100 år sedan utgrävningar i den övergivna egyptiska staden Oxyrhynchus avslöjade flera hundra tusen papyrushandskrifter som bevarats i den torra ökensanden. Handskrifterna fraktades till Oxford och de brittiska arkeologerna tog också initiativ till en bokserie där fynden började presenteras. Men på grund av mängden papyrushandskrifter pågår utgivningen än i dag och det är i den 87:e utgåvan, som offentliggjordes förra veckan, som handskriften med Jesu ord om att inte göra sig bekymmer ingår.

Tommy Wasserman beskriver det som ett unikt fynd. Orsaken är att handskriften, bestående av två fragment, drar paralleller till ord från Matteus (6:35–26, 28–30), Lukas (12:22, 24, 27–31) och det apokryfiska Tomasevangeliet (27).

– Jesusorden handlar om att inte bekymra sig om livet, föda och klädsel samt att ta efter fåglarna som inte bekymrar sig, säger han till Dagen.

Fantastisk möjlighet för historiker

Candida Moss, professor i Nya testamentet, lyfter i en artikel i The Daily Beast fram betydelsen av handskriften, som troligtvis tillkom på 100-talet – med andra ord innan Nya testamentet existerade i sin nuvarande form.

”Det här fragmentariska bladet från en liten forntida bok ger en sällsynt inblick i tankarna hos tidiga kristna. Innehållet visar att tidiga kristna, precis som vi, kämpade med livets utmaningar.”

Innehållsmässigt konstaterar Candida Moss att handskriften förvisso inte innehåller frasen ”Jesus sade” utan i stället verkar bestå av en samling uttryck som tillskrivs Jesus. Den är också kortfattad och det saknas en kontext. Men hon skriver ändå att handskriften innebär fantastisk möjlighet för historiker som forskar i såväl vad den historiska Jesus sa och hur tidiga kristna formulerade sig.

På villovägar

Nu har alltså de två fragmenten som tillsammans beskriver tankarna hos kristna på 100-talet offentliggjorts. Men faktum är att fragmenten var åtskilda under närmare tio års tid. 2010 såldes nämligen den ena delen till det amerikanska företaget Hobby Lobby för att ställas ut på Museum of the Bible i Washington DC.

Försäljningen visade sig dock vara olaglig och när köparna, som hade gjort affären i god tro, informerades om detta återlämnandes fragmentet 2019 till samlingen i Oxford. De som hade påbörjat forskningen på fragmentet i USA fick dock tillstånd att fortsätta och under arbetets gång upptäcktes också det andra fragmentet från samma unika handskrift. Och nu har alltså fragmenten publicerats.

---

Fakta: Oxyrhynchus papyrussamling

  • Oxyrhynchus papyrussamling finns i Oxford. Samlingen består av tusentals papyrustexter från forntida Oxyrhynchus och andra platser i Egypten och är den största papyrussamlingen i världen.
  • Majoriteten av de ej genomgångna handskrifterna består av kasserade dokument som speglar sju århundraden av grekisk-egyptiskt liv.
  • Cirka 5 600 papyrushandskrifter, med översättningar och kommentarer, har hittills publicerats i bokserien vilket inkluderar majoriteten av cirka 150 bevarade nytestamentliga papyrushandskrifterna.

---

---

Fakta: Den nya papyrushandskriften

  • Tommy Wasserman har gjort en råöversättning till svenska baserad på utgivarnas rekonstruktion. Punkter markerar saknad text medan ord inom hakparentes är antaganden utifrån parallellerna:
  • ”han dog ... [Jag säger] er: bekymra [er inte om era liv], vad ni ska äta [eller] er kropp, vad [ni ska klä på er]. För jag säger er: [om inte] ni fastar [från världen], ska ni aldrig finna [riket] och om ni inte ... världen, ska [ni aldrig ...] Fadern ... fåglarna ... hur och ... [er] himmelske fader [ger dem föda?]. Ni [också] därför [se på liljorna] hur de växer ... Salomo ... i [sin] härlighet ... [om] fadern [kläder] gräset som torkar upp och kastas i ugnen, [ska han kläda] er ... Ni [också?] därför ... för [er] fader [vet] ... ni behöver. [I stället] sök [hans rike, och alla dessa ting?] ska ges [till er] också.

---

Fler artiklar för dig