Nyheter

Kristen fredsrörelse vittnar mot Lundin Oil: Det handlar om upprättelse

Egbert Wesselink: ”Vem bryr sig om människorna där nere i Sydsudan? Ingen.”

Åklagaren har gott om bevis mot Lundin Oil. Det menar Egbert Wesselink från den kristna fredsrörelsen Pax. Han kommer själv att vittna i den uppmärksammade rättegång som nu dragit i gång, där oljebolagets toppar står åtalade för grovt folkrättsbrott.

– Nonsens, säger Egbert Wesselink medan han bläddrar i det senaste numret av Fokus.

För i det prestigefyllda magasinet kommer en rejäl bredsida mot vad som beskrivs som ”kristna lobbygrupper”. Det påstås att de via ett flertal rapporter har fört åklagare Magnus Elving bakom ljuset och det är därför som bolaget Lundin Oils toppskikt nu står åtalade för medhjälp till folkrättsbrott i Sydsudan.

– Ja, ja, ja, suckar Egbert Wesselink då han förstår vad som skrivs.

Egbert Wesserlink, jobbar för den katolska fredsrörelsen Pax, har skrivit en rapport om folkrättsbrott i Sydsudan av Lundin oil och är kallad som vittne till rättegången.

Skrev rapporten

Han är själv en av de utpekade. Han jobbar till vardags för den katolska fredsrörelsen Pax och skrev rapporten Unpaid debt (Obetald skuld) som ligger till grund för åtalet mot Lundin Oil. Inte minst skakar han på huvudet åt Fokus-artikelns påstående att de kristna organisationernas engagemang grundade sig i att stötta den kristna SPLA-gerillan i frihetskriget mot den muslimska sudanesiska regeringen, vilket sedan ledde fram till bildandet av Sydsudan.

– SPLA struntade fullständigt i lokalbefolkningen, säger Egbert Wesselink.

I själva verket var de inte ens där då området ”Block 5A” rensades från civilbefolkningen för att Lundin Oil skulle kunna utvinna olja.

Kampen mot oljebolagen kom snarare från civilsamhället, inte minst från de lokala kyrkorna. Det är utifrån deras röster som organisationen ECOS bildades, vilket ledde fram till olika protester och slutligen rapporten Unpaid debt, publicerad år 2010, som Egbert Wesselink beskriver som en sammanfattning av all den kunskap som samlats in fram tills dess.

Starkt case

Nu riktas strålkastarljuset mot Stockholms tingsrätt, för det är en historisk händelse att oljebaronerna Ian Lundin och Alex Schneiter ska ställas till svars för vad som hände under åren 1999–2003.

Vad är dina förväntningar?

– Jag tror att åklagaren har ett mycket starkt case, säger Egbert Wesselink.

Även om han menar att försvaret kommer att göra allt de kan för att dribbla bort anklagelserna som riktas mot oljebolaget menar han att bevisen som finns är så pass tydliga att det kommer att bli en fällande dom.

– De bad den sudanesiska regeringen att ingripa och skydda deras område. De sköt inte människor själva och det var inte deras syfte att begå övergrepp.

Men, menar Egbert Wesselink, det var ändå vad som hände vilket gör att Lundin Oil bör anses som skyldiga till folkrättsbrott.

– Jag tror att åklagaren kommer att vinna det här. I slutänden handlar det om vilka bevis som finns och jag menar att det finns gott om bevis.

Ska vittna

Själv är han kallad som ett av många vittnen och ska framträda i rätten i februari. Redan nu har han dock märkt hur försvaret börjat agera för att underminera hans trovärdighet.

– De ljuger om mig, menar han.

– De vill få det till att jag bara återger saker som SPLA har sagt, även om jag aldrig har pratat med dem.

Men det mest intressanta i rättegången, menar Egbert Wesselink, blir att lyssna till de 32 sydsudaneserna som ska dela sina vittnesmål i mars nästa år. Flera av dem som ska höras är pastorer.

Egbert Wesserlink, jobbar för den katolska fredsrörelsen Pax, har skrivit en rapport om folkrättsbrott i Sydsudan av Lundin oil och är kallad som vittne till rättegången.

Varför är det viktigt för dig att vara här då rättegången inleds?

– Hela vårt syfte är att få rättvisa för offren och vi ser enbart domstolen som ett instrument för det, säger Egbert Wesselink.

Sedan förklarar han att det som skulle behövas är upprättelse utifrån en klassisk kristen tradition. Det börjar med att erkänna sanningen och sina egna misstag, sedan följer omvändelse och botgöring för att man på så sätt ska kunna slutföra en försoningsprocess.

– För det är vad offren verkligen önskar sig. Det är som pastor James Dong säger, att ”vad som verkligen smärtar oss är att Lundin Oil agerar som att vi inte finns”.

Tyvärr, menar Egbert Wesselink, verkar oljebolaget försöka skaka av sig sitt ansvar och snavar redan på det första steget i en möjlig försoningsprocess. Någon egen skuld vill de inte erkänna. Företaget har också formellt slutat att existera och nya bolag har bildats i dess ställe. Numera heter huvudföretaget Aker AB och de borrar olja i havet utanför Norge. Egbert Wesselink berättar att företaget kunde börja leta efter olja i Nordsjön tack vare de tidigare oljevinsterna från Sydsudan, och nu tjänar de storkovan.

Hur är situationen i Block 5A i dag, där det hela hände?

– Det är mycket illa. Det är fruktansvärt. Försök har gjorts till att bygga upp samhällena igen, men det har inte fungerat. Nu är andra oljebolag där, men folk bor fortfarande i hyddor och är fattigare än någonsin, säger Egbert Wesselink.

Om Ian Lundin och Alex Schneiter skulle åka i fängelse för vad de gjort är egentligen inte det viktiga, menar han, utan fokus för honom har alltid varit upprättelse för offren.

– Men vem bryr sig om människorna där nere i Sydsudan? Ingen.

---

Fakta: Sudan och Sydsudan

  • År 2011 bildades det nya landet Sydsudan, som kunde bryta sig loss från Sudan efter ett långt inbördeskrig.
  • Kriget har ibland beskrivits i religiösa termer, med en muslimsk regering i Sudan och en kristen frihetsrörelse i SPLA, även om verkligheten ofta varit mer komplicerad.
  • Lundin Oil utvann olja mitt under detta inbördeskrig i början av 2000-talet i ett område som numera tillhör Sydsudan.

---

Fler artiklar för dig