Nyheter

Benjamin Ekman gav sina löften och blev dominikanbroder

Ulf och Birgittas son är nu dominikanermunk

Så var det dags: efter tre års prövotid togs Benjamin Ekman upp i den katolska dominikanorden. Det skedde vid en högtid i Lyon, och både pappa Ulf Ekman och stora delar av familjen fanns närvarande.

Benjamin Ekman växte upp inom Livets ord, där pappa Ulf Ekman var pastor. Han döptes som femåring, och har sagt att han redan som ung kände en längtan efter ett överlåtet kristet liv. Nu har han tagit steget att avge ett livslångt löfte och upptagits i dominikanorden.

Blev novis 2019

Det slutliga steget har föregåtts av en lång process: för tio år sedan konverterade Benjamin Ekman till katolicismen, ett år före sin far Ulf Ekman och mor Birgitta, som numera också är katoliker. År 2019 blev han novis i ett kloster och fick den vita ordensdräkt han numera bär. År 2020 avlade han treåriga löften – och nu var det alltså dags för det livslånga löftet.

Efter tre års prövotid togs Benjamin Ekman - numera Filip Maria OP - upp i den katolska dominikanorden. Det skedde vid en högtid i Lyon, och både pappa Ulf Ekman och stora delar av familjen fanns närvarande.

Avgörande för Benjamin Ekmans steg var, har han tidigare sagt till Världen idag, mötet med Katolska kyrkans liturgi och den andliga vägledningstraditionen. ”Den rikedom jag mött i kyrkans långa historia och erfarenhet har gett mig ett större rum att leva i”, sa han då.

”Tron är att ge sig hän”

I en längre intervju i Dagen 2022 berättade han om hur liturgin, mystiken och musiken i Katolska kyrkan tilltalade honom både estetiskt och intellektuellt.

– Jag upptäckte att tron inte främst handlar om att grubbla sig fram till vad man tror på, utan att ge sig hän. Tron är den aktiva kärlekens väg, sa han då.

Många har via sociala medier gratulerat och kommenterat upptagningen, bland andra Joel Halldorf och Peter Halldorf.

– Jag gläds med detta. Det är spännande med unga människor som tar den här vägen, kommenterar Peter Halldorf till Dagen.

Han berättar att han hade en dag tillsammans med Benjamin och familjen Ekman i samband med högtiden.

Predika och förklara

Benjamin Ekman är också själv mycket aktiv på sociala medier. Där skriver han ibland på det nya modersmålet franska, ibland på engelska och också på svenska, och har lite skämtsamt kallats en ”munkfluencer” – en kristen variant av influencer. ”Din brorsa från Lyon”, står i hans beskrivning av sig själv på Instagram.

Att predikan evangeliet på olika sätt är en av just dominikanernas kallelser. Det är en munkorden som är en så kallad predikarorden, dominikanernas uppgift är att predika och förklara evangeliet. De har också en stark tradition av socialt arbete.

Benjamin Ekman kommer också framöver att fortsätta sina studier då flyttlasset går till Fribourg. Han arbetar med sin doktorsavhandling på den kristna asketen Evagrius liv. Nu står filosofin i centrum, och han studerar till en masteruppsats i filosofi om Jesu kors, mystiken och metafysiken.

---

Fakta: Tidigare redaktör för Keryx

  • Benjamin Ekman var tidigare redaktör för den teologiska tidskriften Keryx.
  • Han är numera dominikanermunk, där han under en tid tog sig namnet Filip Maria OP.

---

Fler artiklar för dig