Nyheter

Kristna i Irak utsatta efter koranbränningarna

En före detta granne berättar om hur koranbrännaren Salwan Momika förändrades efter att han tvingats fly undan Islamiska staten

SVT har rest i koranbrännaren Salwan Momikas fotspår i Irak. Där vittnar nu kristna om hur hans agerande i Sverige slår konkret mot dem som grupp.

– När vi passerar vägspärrar eller går någonstans, kallar man oss Salwan Momikas folk. Det han har gjort har drabbat oss alla.

Så uttrycker sig en man i Irak som under anonymitet berättar till SVT om hur kristna nu drabbas av koranbränningarna i Sverige.

– Om en kristen bränner Koranen tror folk att alla kristna håller med. Det Salwan gör drabbar oss trots att vi alla är helt emot det han gör.

SVT:s team har försökt nå fram till Salwan Momikas hemstad Hamdaniya i norra Irak för att ta reda på mer vem han är, men strax utanför staden blir det stopp. De nekas att komma in på grund av att koranbränningarna har blivit en så pass känslig fråga. Så i stället får de göra intervjuer en bit utanför staden, där de bland annat träffar en man som varit med i samma milis som Salwan Momika. Mannen berättar hur Salwan Momikas agerande har försämrat situationen för Iraks kristna minoritet.

Tvingades fly IS

SVT träffar även Steven Najib som berättar att han tidigare bodde granne med Salwan Momika. Då jobbade mannen som numera blivit känd som koranbrännare som snickare och hade inte något större intresse av politik. Men det förändrades efter att Hamdaniyas kristna befolkning år 2014 tvingades fly från Islamiska staten.

– Efter att vi flydde från IS och kom tillbaka blev han sådan. Han ville in i politiken och ha en egen milis, men han lyckades inte, säger Steven Najib.

Bilden som framträder är att Salwan Momika efter det på ett tydligt sätt började opponera sig mot islam, och det rimmar också med det antimuslimska budskap han för fram då han bränner koraner i Sverige, där han bland annat för fram åsikten att Koranen bör förbjudas.

Men något stöd för detta får han inte från kristna i Irak, båda männen som SVT intervjuar markerar tydligt mot hans beteende.

– Det han gör är fel, säger den tidigare grannen Steven Najib.

Han menar att såväl Bibeln som Koranen bör ses som heliga böcker och att man därför inte ska elda upp dem.

---

Fakta: Iraks kristna

  • Irak har en rik kristen historia, men på senare tid har många kristna valt att lämna landet.
  • Den stora exodusen startade i och med USA:s invasion av Irak år 2003, vilket drabbade minoriteter hårt.
  • Islamiska statens framfart år 2014 drabbade också kristna hårt.

---

Fler artiklar för dig