Nyheter

Baptistkyrkan i Norge markerar mot samkönade relationer

Församlingar med pastorer eller folk i församlingsledningen som lever i samkönade relationer kan uteslutas

Baptistkyrkan i Norge har beslutat att de inte accepterar pastorer eller folk i församlingsledningen som lever i samkönade relationer. Församlingar som inte följer detta riskerar att bli uteslutna.

Beslutet på helgens årskonferens fattades enligt norska Dagen med röstsiffrorna 125–63.

I våras presenterade Baptistkyrkan i Norge en rapport kring relationer. Rapporten uppmanade församlingar att inte godkänna pastorer eller folk i församlingsledningen som lever i samkönade relationer. Inför årskonferensen hade samfundsledningen också presenterat ett förslag i linje med rapportens förslag, där ordet ”bör”, användes.

Men enligt norska Vårt Land mötte formuleringen motstånd på årskonferensen och ett mer konservativt motförslag lades fram.

I motförslaget – som fick 125 av 188 röster – stod det att Baptistsamfundet inte godkänner pastorer eller folk i församlingsledningen som lever i samkönade relationer.

På årskonferensen beslutades det även att församlingar som inte är lojala med baptistisk tro och ordning riskerar att bli uteslutna. Detta var något som, enligt Vårt Land, tillkom i motförslaget som presenterades under samlingen som hölls i Ålesund.

---

Fakta: Baptistkyrkan i Norge

  • Den första baptistförsamlingen i Norge grundades i Skien 1860.
  • 1878 bildade Den norske baptist-union (senare Det norske baptistsamfunn, DNB).
  • DNB är medlem av Europeiska baptistfederationen och Baptisternas världsallians.
  • Samfundet består av 104 kyrkor och 6 380 medlemmar (Källa Europeiska baptistfederationen).

---

Fler artiklar för dig