Nyheter

Kyrka fristad efter brandexplosion i Norrköping

Kyrkoherde Katarina Wändahl: Vi finns tillgängliga för krisstöd och samtal

Ett flerfamiljshus i centrala Norrköping fattade eld efter en explosion tidigt på söndagsmorgon. 150 boende evakuerades till Matteus kyrka som ligger i närheten.
– Det är klart att folk är ledsna och chockade, säger Katarina Wändahl, kyrkoherde hos Svenska kyrkan i Norrköping.

Larmet om händelsen nådde polisen klockan 05.51 och boende som befann sig i huset såg till att ta sig ut ur byggnaden. Polisen upprättade en uppsamlingsplats i Svenska kyrkans lokaler där människor togs om hand med gemensamma krafter.

– Jag är jätteglad att vi snabbt kunde få upp kyrkdörrarna. De första människorna anlände strax före sjutiden tillsammans med polis och polispräst, säger Gustaf Hull, kommunikationschef för Svenska kyrkan i Norrköping, till Dagen.

– Människor är ju uppgivna. En del kom barfota med sina hundar. De fick lämna hastigt. En del har behov av mediciner och har justerade boende efter hur man lever. De var uppgivna och hade frågor om hur man skulle få bo, men det är kommunens del i det hela att sköta det.

Mat och samtalsstöd

Kyrkoherde Katarina Wändahl har också varit på plats och upplevde stämningen som ganska lugn sett till det som faktiskt har hänt.

– Vi från kyrkan har varit där och stöttat upp, men myndigheterna har utfört sitt arbete. Vi har gett dem frukost och lunch och vi hjälper till att supporta med samtal. Nu jobbar man på att hitta boende och få fram det människor behöver, säger Katarina Wändahl till Dagen.

– Det är klart att folk är ledsna och chockade när man ska börja skolan och jobba i morgon. Det är ju ett hem det handlar om, så det är en stor sak och något fruktansvärt som så klart inte ska hände. Tur i oturen är ändå att det inte verkar som så många kommit till allvarligt skada fysiskt.

“Fanns med i bön”

Klockan 11.00 var gudstjänst annonserad i Matteus kyrka. Den genomfördes som planerat, men helt som vanligt blev det inte.

– Det är klart att det påverkade utformningen och det inträffade fanns med i bön och tanke i gudstjänsten.

I anslutning till kyrkan finns en församlingsvåningen där alla evakuerade rymdes.

– De som ville vara med på gudstjänsten fick naturligtvis det. Kanske var det några som gick över till kyrkan, säger Katarina Wändahl.

Kommer folk att sova över i kyrkan?

– Det behövs inte eftersom socialtjänsten ordnar så att det finns boende till folk. Många har också anhöriga som de kan sova hos.

Gustaf Hull beskriver hur kyrkans personal delar ut filtar och hjälper till med kontakt med anhöriga samt att det råder ovisshet bland de evakuerade när och hur man får komma hem och hämta sina saker.

– Det är ju en tragedi. Tyvärr har det varit fler sprängningar och hot på den där gatan tidigare, men detta är värre än någonsin, säger Gustaf Hull till Dagen.

Familjens lägenhet utbränd

Vid Matteus kyrka möter Aftonbladet familjen Krdjic som fått sin lägenhet utbränd. Makarna Ervina och Admir Krdjic fick se till ett deras nioåring blev upphämtad av en kamrats pappa för att komma bort från uppståndelsen.

– Familjen är här och de har varit mycket snälla här vid kyrkan. Vi har fått frukost och allt, säger Ervina Krdjic, 46, till Aftonbladet.

Socialjouren är på plats i Matteus kyrka för att fånga upp hjälpbehövande och Norrköpings kommun har också aktiverat sitt krisstöd. Enligt ett pressmeddelande som citeras av TT ska kommunen nu försöka stötta räddningspersonalen med att hitta evakueringslokalen för de cirka 150 personer som tvingats lämna sina hem.

Har ni som kyrka redan planerat att göra något ytterligare?

– Vi kommer att hjälpa till i morgon också med informationsmöte. De kan vara i våra lokaler. Vi får se hur det utvecklas och hur behoven ser ut. Vi fortsätter vårt goda samarbete med polis, kommun och räddningstjänst, vilket är en viktig del av vårt arbete, säger kyrkoherde Katarina Wändahl till Dagen.

– Vi vill gärna att om de som är drabbade har behov av samtal, så finns vi tillgängliga för krisstöd och samtal.

---

Fakta: Detta har hänt

  • En explosion utlöste en kraftig brand i ett flerfamiljshus i centrala Norrköping tidigt på söndagsmorgonen den 3 september.
  • Cirka 150 personer evakuerades och åtta personer fördes till sjukhus med lindriga skador. Alla har nu lämnat sjukhuset.
  • Ett 30-tal personer har förhörts, två personer är gripna. Förundersökningen är överlämnad till åklagare.
  • Nu väntar teknisk undersökning. När en presskonferens hölls på söndagseftermiddagen meddelades att branden var släckt.

---

Fler artiklar för dig