Nyheter

Heart Stockholm öppnar center för unga med destruktiva liv

Samtal, krishantering och föreläsningar i ny lokal vid Skogskyrkogården

Artisten och evangelisten Sebastian Staksets organisation Heart of evangelism öppnar ett socialt center i södra Stockholm. En ny lokal renoveras just nu med syftet att kunna arbeta med människor i gränslandet kring drogmissbruk, gängkriminalitet och andra typer av trauman.

Flavia Perez är pastor och verksamhetsledare för det nya centret intill Skogskyrkogården. Hon är också socialpedagog och har bland annat jobbat med avhopparverksamhet, men har också själv vuxit upp i skuggan av drogmissbruk och gängkriminalitet.

– Vi hoppas få vara ett ljus i mörkret för trasiga människor med dysfunktionella och destruktiva liv. Vi vill kliva in som en del av civilsamhället där kommunerna inte själva räcker till, och ge vidare av den nåd och hjälp vi själva fått, säger Flavia Perez.

Flavia Perez står utanför huset där hon växte upp i miljonprogramsområdet Jordbro, söder om Stockholm. Hennes närmsta var kopplade till i kriminella nätverk. Nu vågar Flavia Perez bryta tystnaden och berätta om sitt liv.

Trasiga familjer och unga

Det nya centret handlar om 300 kvadratmeter i ett hus med två våningar. Kontor, samtalsrum och kök på nedervåningen och utslagna väggar för en öppen planlösning i den övre delen, där man ska kunna vara lite fler och ha föreläsningar och annat kring medberoende, anhörigstöd, situationen för ensamma mammor med mera, är planerna.

– Tanken är att vi ska kunna möta människor som behöver samtal – både ungdomar och vuxna i trasiga familjer, och både enskilt och i grupp. Vi ska jobba med mentorskap och bygga relationer.

– Förhoppningen är bland annat att kunna samarbeta med skolor, där vi kan vara förebilder, hjälpa till med läxor och bygga motivation hos elever som behöver stöd utifrån.

Ande, själ och kropp

I dagsläget är det bara Flavia Perez som är anställd vid centret, men runt omkring finns också ett 50-tal volontärer. Planerna håller på att ta form just nu, och man tänker öppna på allvar senare i höst.

Det sociala centret ska också nätverka med andra aktörer och vid behov kunna skicka vidare till skyddsplaceringar, avhopparverksamhet eller till organisationens egna Barmhärtighetens hus för unga kvinnor norr om Uppsala.

Så småningom hoppas Flavia Perez också att centrets lokaler ska kunna användas till kvällsbibelskola för dem som är med i församlingen Heart Stockholm, och som brukar fira gudstjänst i Folkungakyrkan på Södermalm.

– Heart Stockholms idé är att jobba med hela människan – både ande, själ och kropp. Församlingen handlar om anden. Vårt nya center om själen. Och så är planerna att framöver starta ett gymliknande Heartfitness and fighting där vi jobbar med kroppen.

---

Fakta: Heart of evangelism

  • Organisation startad av artisten och evangelisten Sebastian Stakset, med ett kriminellt förflutet. Känd från tidigare rapgruppen Kartellen.
  • Driver bland annat Det finns hopp-möteskampanjer, Second hand, Barmhärtighetens hus, Heart Stockholm samt insamlingar till Ukraina.

---

Fler artiklar för dig