Nyheter

Åklagare gick hårt åt Päivi Räsänen i hovrätten - ”har nedvärderat homosexuella”

Kristdemokraten “satte Bibeln över finsk lag” när hon stödde äktenskapet mellan man och kvinna

Åklagaren gick hårt åt Päivi Räsänen i hovrätten på fredagen, och menade att den kristdemokratiska riksdagsledamoten kränkt och nedvärderat homosexuella med sina olika uttalanden. Päivi Räsänen å sin sida sa att hon kände sig förolämpad av påståendet att hon inte skulle se homosexuella som älskade av Gud.

I mars 2022 friade tingsrätten Päivi Räsänen från anklagelser om hets mot folkgrupp för en rad muntliga och skriftliga uttalanden om homosexualitet och samkönade relationer. Även om några av uttalandena kunde anses ha varit kränkande, menade rätten, omfattades de av yttrandefriheten.

Åklagaren överklagade domen, och förhandlingarna ägde rum i hovrätten under torsdagen och fredagen.

Under torsdagen vände sig åklagaren mot tingsrättens bedömning, som handlade om att vart och ett av uttalandena – en skrift från 2004, en tweet från 2019 och en radiointervju från 2019 – måste ses i sitt sammanhang.

– Det är inte förbjudet att citera ur Bibeln. Men det är det att kränka sårbara grupper, sa åklagaren enligt CNE news, som följer förhandlingarna i en liveblogg.

– Om man lägger ihop alla uttalanden är det tydligt att de är nedvärderande mot homosexuella. Att fördöma homosexuella handlingar innebär att fördöma homosexuella som mänskliga varelser.

”Ställer Bibeln över lagen”

Päivi Räsänen borde heller inte, ansåg åklagaren, ha uppmanat kyrkan i Finland att ställa sig bakom det traditionella äktenskapet mellan man och kvinna som det bibliskt sanna.

– Det innebär att hon sätter Bibeln över den finska lagen, sa åklagaren och kritiserade den skrift från 2004 där Päivi Räsänen bland annat skriver att man ”av det faktum att homosexualitet förekommer bland människorna inte kan dra slutsatsen att homosexualiteten som sådan skulle vara skapad av Gud”.

Päivi Räsänens juridiska ombud, Matti Sankamo, sa att hans klient var medveten om att skriften i vissa delar speglade en föråldrad syn på homosexualitet – något som tingsrätten tagit hänsyn till i sin dom.

– Men Räsänen sa aldrig att homosexuella personer är underlägsna heterosexuella. Det är ett påstående som närmar sig lögnen. Hon har inte sagt något sådant, sa han enligt CNE news.

Päivi Räsänen invände kraftigt under fredagens förhandling mot att åklagaren målat upp henne som en person som inte anser att alla människor är skapade till Guds avbild.

Skilja mellan människa och synd

Hon fick teologiskt understöd av prästen Juhana Pohjola, styrelseledamot i Lutherstiftelsen i Finland och anklagad för att ha spridit Päivi Räsänens skrift från 2004.

– Kärnan i allt detta är denna: att fördöma syndfulla handlingar innebär inte att man ifrågasätter en människas värde och värdighet, sa han på fredagen.

Åklagaren yrkar på ett straff på 120 dagsböter för Päivi Räsänen och 60 dagsböter för Juhana Pohjola. Dessutom vill åklagaren att de tar bort den skrift som Lutherstiftelsen publicerat från nätet, och att public service-bolaget Yle tar bort det radioprogram där Päivi Räsänen uttalar sig om homosexuella – något som Yle vänt sig kraftigt emot även i hovrätten.

---

Fakta: Åtalet mot Päivi Räsänen och Juhana Pohjola

  • Våren 2021 väckte riksåklagaren i Finland åtal mot Päivi Räsänen för tre fall av hets mot folkgrupp. Samtidigt åtalades också prästen Juhana Pohjola, styrelseledamot i Lutherstiftelsen i Finland, för hets mot folkgrupp på en punkt. Detta eftersom han publicerat en skrift av Päivi Räsänen på internet.
  • Den 25 januari 2022 inleddes rättegången i Helsingfors tingsrätt. Åklagaren yrkade på dagsböter för såväl Päivi Räsänen som Juhana Pohjola.
  • Den 30 mars frikändes både Päivi Räsänen och Juhana Pohjola på samtliga åtalspunkter. Därefter meddelade åklagarsidan att domen skulle överklagas och i veckan pågår rättegången i Helsingfors hovrätt.

---

Fler artiklar för dig