Nyheter

Läsarsångsstipendiet 2023 till Putte Nelsson

”Han bjuder in till att den kristna sångskatten får leva vidare och ges ny kraft”

Pianisten och Körslagetvinnaren Putte Nelsson är även en stor vurmare av psalmer och gamla väckelsesånger. Just därför belönas han med årets läsarsångsstipendium.

Mitt under förra veckans stadsfest i Linköping fick Putte Nelsson kliva fram på stora scenen och ta emot Läsarsångsstipendiet 2023 ur kommunalrådet Kristina Edlunds hand. Han sällar sig därmed till en celeber skara kristna musiker i vilken bland andra Bengt Johansson, Per-Erik Hallin, Ulf Christiansson och Carola Häggkvist ingår.

– Väldigt roligt, överraskande och hedrande, säger Putte Nelsson till Dagen.

---

Juryns motivering

  • Årets stipendium från Lennart Magnussons stiftelse delas ut till Putte Nelsson. Han lyfter med entusiasm och värdighet fram den gamla kristna kulturskatten som finns i såväl psalmer och visor som musik och inspirerar en bredd av människor till sång genom sina fantastiska körer. Genom sin gärning i både profana miljöer och den kyrkliga världen bjuder Putte in till att den kristna sångskatten får leva vidare och ges ny kraft.

---

I samband med utdelandet gav Putte prov på sina musikaliska förmågor och kören Da Capo gjorde också ett framträdande. Ordförande Yvonne Andersson och Göran Magnusson från stiftelsen bakom stipendiet tackade Putte för hans gärning inom den kristna musiken och hans mission att sprida inspiration och glädje utifrån körsång.

Det har gått 23 år sedan en gåva från den då 85-årige pastorn och musikaliske eldsjälen Lennart Magnusson blev grunden för stiftelsen som allt sedan år 2000 delat ut Läsarsångsstipendiet. Målgrupp för priset, som är på 10 000 kronor, är ungdomar, körer, sångare, musiker och grupper som främjar sång och musik med betoning på läsarsånger.

51-årige Putte Nelsson är uppväxt i Vetlanda och har en lång meritlista som pianist, körledare och kapellmästare. Under fem år var han en av lagledarna i det populära musikfrågeprogrammet Så ska det låta i SVT, vilket blev Puttes stora publika genombrott. 2012 ledde han Team Putte till seger i TV4-tävlingen Körslaget. Han leder för närvarande omkring 1 200 körsångare fördelade på tre körer i tre städer – Linköping, Stockholm och Uppsala.

Under pandemin programledde han det webbsända programmet Allsång från Rörstrand med en rad kristna musikprofiler som gäster. Lördag den 16 september dyker Putte Nelsson upp i Filadelfiakyrkan i Stockholm igen när allsångsprogrammet återkommer i form av en livekonsert med ett flertal gäster, däribland Michael Jeff Johnson, Evelina Gard och Frank Ådahl.

– Det ska bli superroligt att göra det live. Och artisterna är taggade, intygar den nyutnämnde pristagaren.

---

Fakta: Läsarsångsstipendiet

  • Sedan år 2000 har Lennart Magnussons stiftelse delat ut ett stipendium till någon eller några som verkat för läsarsångernas bevarande.
  • Stipendiet är på 10 000 kronor.
  • Bland tidigare pristagare finns bland andra Bengt Johansson, Per-Erik Hallin, Ulf Christiansson och Carola Häggkvist.

---


Fler artiklar för dig