Nyheter

Så många kristna finns det i Kina

Exceptionell ökning eller en stadig platå - olika uppgifter står emot varandra om Kinas kristna

Kommunistpartiet i Kina är ökänt för sin negativa inställning till religion och deras tillslag mot kristna grupper verkar ha gett resultat. Enligt en ny stor studie slås det fast att antalet kristna i Kina inte ökar, även om vissa kristna grupper hävdar det motsatta.

Det är inte helt enkelt att veta hur många kristna det finns i Kina eftersom det styrande kommunistpartiet inte är speciellt intresserat av att undersöka saken. Men det ansedda institutet Pew Forum, som själva inte får verka i Kina, har ändå via olika samarbetspartners försökt ta reda på vad kineser faktiskt tror på.

De medger själva att det är ett problem att undersöka religiositet i den kommunistiska enpartistaten. Ett ypperligt exempel är att många protestantiska kyrkor organiserar sig via underjordiska församlingar och statistiken kan därför slå fel eftersom det finns en rädsla för att öppet berätta vad man tror på.

Cirka 20 miljoner

Så det är utifrån vissa garderingar som Pew Forum i sin färska rapport slår fast att omkring 2 procent av Kinas befolkning definierar sig som kristna, vilket motsvarar ungefär 20 miljoner personer. 90 procent av dem är protestanter och de övriga 10 procenten består av katoliker. De konstaterar också att antalet kristna verkar ha hamnat på en platå, där kristendomen varken vuxit eller krympt under en tioårsperiod.

På så sätt punkterar de flera av de mest optimistiska bedömarna när det gäller kristendomens spridning i Kina.

”Vissa rapporter från media och universitet har föreslagit att kristna utgör en mycket större grupp, där man uppskattat dem så högt som 7 eller 9 procent av den totala befolkningen”, skriver Pew Forum i sin rapport.

I de mest optimistiska framtidsskildringarna, berättar de, har det målats upp att Kina år 2050 kommer att ha en kristen majoritet. Men några sådana tecken kan alltså Pew Forum inte se.

Har andra siffror

Men det finns andra aktörer som gör en annan bedömning. Missionsorganisationen Open Doors förmedlar via sina kanaler att 7 procent av Kinas befolkning är kristna, vilket skulle vara 96,7 miljoner kineser. De har samtidigt placerat Kina på plats 16 på sin årliga lista av länder där kristna förföljs som värst.

Även en undersökning gjord vid Bostons universitets teologiska fakultet tidigare i år lutar åt att det finns 100 miljoner kristna i Kina, baserat på uppgifter man samlat in via digitala källor.

– De senaste 40 åren har kristendomen vuxit snabbare i Kina än någon annanstans på jorden, säger Daryl Ireland som ligger bakom studien.

– Kristna har gått från cirka en miljon till att bli 100 miljoner. Det är en exceptionell ökning.

Fler tror på Jesus

Även Pew Forum öppnar en glipa för att de själva underskattat sin egen statistik med 2 procent kristna. I sin rapport tar de upp att det kan finnas ett mörkertal och de uppger två anledningar. Dels finns det en rädsla för att vara öppen med sin tro i ett land som på många sätt förföljer troende, dels skriver de att kristen tro ofta korsbefruktas med andra religiösa traditioner vilket bökar till det för statistiker som vill göra tvärsäkra bedömningar. 6 procent av kineserna svarade exempelvis att de trodde på Jesus, det vill säga tre gånger så många som svarade att de identifierade sig som kristna.

---

Fakta: Religion i Kina

  • I Pew Forums stora studie över religion i Kina konstaterar de att den stora majoriteten, 90 procent, svarar att de inte har någon religion alls.
  • Den största religionen i Kina enligt deras mätning är buddhismen som 5 procent av kineserna uppger sig följa.
  • Kristendom och kinesiska folkreligioner fick 2 procent vardera.
  • Ungefär 1 procent av Kinas befolkning uppges vara muslimer.

---

Fler artiklar för dig