Nyheter

Padelhall kan bli kyrka i Eskilstuna

Kommunen utreder om detaljplanen skulle tillåta en ombyggnation till kyrka, skriver Eskilstunakuriren

Stockholms katolska stift vill köpa en padelhall i Eskilstuna, och göra om den till kyrka för den katolska församlingens knappt 3 000 kaldéer.
– Den kyrka de har i dag i Årby industriområde är alldeles för gammal och sliten, säger Otto Michael Schneider, kyrkoherde i Heliga Korsets katolska församling.

Det är Eskilstunakuriren som berättar om att Stockholms katolska stift, som omfattar hela Sverige, vill köpa den fastighet vid Folkestaleden strax väster om Eskilstuna som i dag hyser en padelhall. En sådan användning måste dock först godkännas av stadsbyggnadsförvaltningen, som enligt tidningen just nu prövar det katolska stiftets ansökan om bygglov. Detta eftersom detaljplanen anger att det ska vara industriverksamhet i området – något som man dock gjort avsteg från tidigare.

Bland annat vill kommunen undersöka hur parkeringen ska kunna fungera för ett ökat antal besökare, och hur den tunga trafiken i området skulle påverka en kyrka, skriver Eskilstunakuriren. Om bygglovet godkänns, uppger sig padelcentret vara berett att släppa sitt hyresavtal i förtid.

”Köpet är inget problem”

– Själva köpet är inget problem, utan frågan är om kommunen ger tillstånd till att bygga om hallen till en kyrka, säger Otto Michael Schneider till Dagen.

Omkring hälften av hans församlingsmedlemmar är kaldéer och tillhör därmed en av de kyrkor inom Katolska kyrkan som har en egen gudstjänstform, eller rit. Flertalet av kaldéerna kommer från Irak, och använder både kaldeiska och arabiska som gudstjänstspråk. Just nu är kaldéernas kapellförsamling, Mar Apreems kyrka, inhyst i en industrilokal i Årby.

Gudstjänst i Sankt Afrems kaldéiska katolska kyrka i Eskilstuna.

– De behöver framför allt ändamålsenliga undervisningslokaler. Här i vår huvudbyggnad på Djurgårdsvägen har vi inte plats att härbärgera så många undervisningsgrupper, säger Otto Michael Schneider, som tillägger att det också finns kaldeiska familjer som deltar i den allmänna församlingsverksamheten.

– Men vi har många orientaliska gudstjänstriter, som firas av besökande präster: syrianska katoliker, eritreanska katoliker, maroniter och melkiter. Bortsett från att vi firar gudstjänst på allt från kroatiska till vietnamesiska enligt den latinska riten.


Fler artiklar för dig