Nyheter

Finsk KD-politiker i hovrätten för uttalande om homosexuella

Åklagaren vill att rätten ändrar den dom som friade Päivi Räsänen och prästen Juhana Pohjola

Flera personer samlades på torsdagsmorgonen utanför hovrätten i Helsingfors för att visa sitt stöd för Päivi Räsänen, och hennes rätt att hänvisa till vad hon menar är en biblisk syn på äktenskapet och samkönade relationer.
– Som pastor oroar jag mig för min egen yttrandefrihet, sa den lutherske prästen Antti Kruus till kristna CNE news.

I mars 2022 slog tingsrätten fast att Päivi Räsänen inte gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp för en rad muntliga och skriftliga uttalanden om homosexuella och samkönade relationer. Visserligen, menade rätten, kunde några av uttalandena anses ha varit kränkande – men ska ändå omfattas av yttrandefriheten.

Åklagaren valde att överklaga domen, och förhandlingarna äger rum i hovrätten under torsdag och fredag.

Christian network news hårdbevakar rättegången via en liveblogg, och även finsk public service, Yle, följer förhandlingarna.

– Jag litar på att tingsrättens dom från ifjol ska hålla också nu, och jag hoppas på att hovrätten också ställer sig bakom grundlagen och yttrandefriheten, sa Päivi Räsänen till Yle innan rättegången startade.

Tre uttalanden om homosexualitet

Vad det handlar om är en kortare skrift från 2004, en tweet från 2019 och ett uttalande av Päivi Räsänen i ett radioprogram i Yle Puhe från 2019. I skriften skriver Päivi Räsänen bland annat att man ”av det faktum att homosexualitet förekommer bland människorna inte kan dra slutsatsen att homosexualiteten som sådan skulle vara skapad av Gud.”

I sin dom, menade tingsrätten, måste man beakta den tilltänkta målgruppen för skriften, alltså den kristna Lutherstiftelsens medlemmar, och hur man diskuterade dessa frågor vid den tiden. Vad gällde tweeten, ansåg tingsrätten att inlägget var del av en intern debatt inom kyrkan. Och på punkten om Yle från 2019 ansåg rätten att programledaren medvetet provocerat Päivi Räsänen till att uttala sig kritiskt om homosexuella.

Statsåklagare Anu Mantila sa på torsdagen att sakfrågorna i hovrätten är desamma som i tingsrätten, skriver Helsingin Sanomat. Men en förnyad juridisk prövningen är viktig för homosexuellas jämlikhet och människovärde.

– Kränkande tal har en skadlig effekt på människor. Du ska inte kunna säga någonting sådant under religionens täckmantel, sa Anu Mantila.

Åklagaren yrkar på ett straff på 120 dagsböter för Päivi Räsänen och 60 dagsböter för Juhana Pohjola. Dessutom vill åklagaren att de tar bort den skrift som Lutherstiftelsen publicerat från nätet, och att Yle tar bort det radioprogram där Päivi Räsänen uttalar sig om homosexuella.

---

Fakta: Åtalet mot Päivi Räsänen och Juhana Pohjola

  • Våren 2021 väckte riksåklagaren i Finland åtal mot Päivi Räsänen för tre fall av hets mot folkgrupp. Samtidigt åtalades också prästen Juhana Pohjola, styrelseledamot i Lutherstiftelsen i Finland, för hets mot folkgrupp på en punkt. Detta eftersom han publicerat en skrift av Päivi Räsänen på internet.
  • Den 25 januari 2022 inleddes rättegången i Helsingfors tingsrätt. Åklagaren yrkade på dagsböter för såväl Päivi Räsänen som Juhana Pohjola.
  • Den 30 mars frikändes både Päivi Räsänen och Juhana Pohjola på samtliga åtalspunkter. Därefter meddelade åklagarsidan att domen skulle överklagas och nu är det alltså dags för rättegång i Helsingfors hovrätt.

---

Fler artiklar för dig