Nyheter

Kristen sjuksköterska gav vaccinkritiska råd – får prövotid

Togs ur tjänst och anmäldes - Inspektionen för vård och omsorg har lyssnat igenom de cirka 1 200 samtal som sjuksköterskan haft under 2021: ”Hon har visat en anmärkningsvärd oförmåga” att särskilja sin roll som sjuksköterska från personliga åsikter.

En kristen sjuksköterska anställdes av Region Uppsala för att svara i telefon på sjukvårdsrådgivningen 1177. Men efter att det framkommit att hon gett vaccinkritisk information kopplat till covid-19 anmäldes hon och nu rekommenderar Inspektionen för vård och omsorg att sjuksköterskan får en treårig prövotid.

Allt uppdagades hösten 2021 då en privatperson, som fått råd av den då 68-åriga sjuksköterskan, kontaktade chefen för enheten där sjuksköterskan arbetade. Verksamhetschefen lyssnade på det inspelade rådgivningssamtalet och konstaterade att sjuksköterskan hade uttalat sig om covid-19 och vaccinationer på ett sätt som varken var sakligt eller förenligt med rådande kunskapsläge, riktlinjer eller rekommendationer.

Sjuksköterskan, som var timanställd, togs ur tjänst och en anmälan gjordes till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Och nu har myndigheten alltså kommit med sitt beslut. Ivo skriver i en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) – som är den myndighet som prövar behörighetsfrågor beträffande legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal – att sjuksköterskan bör få en treårig prövotid.

Som grund anges att sjuksköterskan ”har varit oskicklig vid utövningen av sitt yrke och oskickligheten kan befaras få betydelse för patientsäkerheten”.

Över 1 000 samtal

Efter att det första anmälda rådgivningssamtalet hade analyserats inleddes ett mödosamt arbete med att lyssna igenom de cirka 1 200 samtal som sjuksköterskan haft under 2021 samt läsa igenom de journalanteckningar som hon gjort i anslutning till samtalen.

Till grund för Ivo:s rekommendation ligger 14 av dessa samtal och 13 journalanteckningar.

Ivo riktar hård kritik mot sjuksköterskan, bland annat menar myndigheten att hon inte inhämtade tillräckligt med fakta om patienternas sjukdomsbild för att kunna ge bra rådgivning. Hon anklagas också för att återkommande ha fört fram budskap om att vaccin mot covid-19 hade godkänts utan adekvata tester, att vaccinen resulterade i allvarliga biverkningar och att covid-19 enbart utgjorde en fara för äldre personer eller personer med underliggande sjukdomar.

Ivo skriver vidare att sjuksköterskan ”oberoende av vad patienterna har sökt rådgivning för – har haft ett ensidigt och omotiverat fokus på covid-19 i allmänhet och vaccinen mot covid-19 i synnerhet”. Dessutom anser Ivo att sjuksköterskan har brustit i sin skyldighet att föra patientjournal i flera fall.

Enligt Ivo har sjuksköterskan konsekvent uppvisat ”en anmärkningsvärd oförmåga” att särskilja sin roll som sjuksköterska från sina personliga åsikter och känslor.

Motsätter sig prövotiden

Den kritiserade sjuksköterskan har tidigare figurerat i mediesammanhang. Av Ivo:s utredning framgår däremot inte att hennes kristna tro skulle ha påverkat sjukvårdsrådgivningen på 1177.

I yttrande till Ivo uppger sjuksköterskan att hennes introduktion var stressig och rörig. Hon hävdar att hon i mångt och mycket följde det rådgivningsstöd som hon hade att tillgå, men uppger att cirka 80 procent av samtalen som hon tog emot handlade om märkliga symptom som hon inte hittade information om i rådgivningsstödet. Efter att vaccinen började användas handlade cirka 80 procent av samtalen, enligt sjuksköterskan, om biverkningar från dem. Hon medger att hon var frispråkig under samtalen, något hon ångrar, och hon erkänner att hon inte har varit helt lojal mot regionen, vars policy var att alla invånare skulle vaccineras.

Dessutom medger hon att patientjournalerna kunde ha varit mer utförliga.

I slutändan anser hon ändå inte att hon vållat skada eller lidande. Och hon motsätter sig prövotidsplanen eftersom hon inte har begått några juridiska fel. Samtidigt uppger hon att hon inte längre kommer att arbeta inom hälso- och sjukvården.

Dagen har utan framgång sökt sjuksköterskan för en kommentar.

---

Fakta: Konsekvenser av sjukvårdsrådgivningen

  • Under 2021 besvarade den anmälda sjuksköterskan cirka 1 200 samtal. Alla samtal finns inspelade och i efterhand har samtalen lyssnats igenom. Av dessa bedömde Region Uppsala att 110 var felaktiga. Samtliga berörda patienter kontaktades, 100 personer blev uppringda och fick en ny bedömning, 10 personer som inte svarade fick brev hemskickade.

---

Fler artiklar för dig