Nyheter

Första utmärkelsen till ”Alla tiders sånger”

Det kristna sångprogrammet från Nashville tilldelas norska Medierosen

Den norska publiken har röstat fram ”Alla tiders sånger” till Medierosen 2023, ett årligt pris som tillfaller någon som på ett fördömligt sätt lyft fram kristen tro eller goda värderingar i medierna.

Musikprogrammet spelades in i Nashville av ett gäng svenska och norska artister och i pingsthelgen sändes ett specialavsnitt av Alla tiders sånger i NRK. Publikreaktionerna lät inte vänta på sig och den norska tv-kanalen blev överöst med positiv respons efter programmet. Nu kammar produktionen hem sitt första pris.

– Jag blev alldeles varm i hjärtat när jag fick veta detta, säger den svenske producenten Anders Wisth som producerat Alla tiders sånger för TBN Nordics räkning till Dagen.

Även i Sverige har delar av materialet sänts på nationell tv och ett särskilt avsnitt redigerades för SVT:s räkning som sändes den 17 augusti under namnet Saliga sånger – Nashville.

Främja goda värderingar

Medierosen är en utmärkelse som delas ut av Tro & Medier, en sammanslutning som omfattar mer än 30 församlingar och organisationer som arbetar för att främja kristen tro och goda värderingar i medielandskapet. Någon svensk motsvarighet till Tro & Medier finns inte.

Medierosen delades ut första gången 2005 och har delats ut årligen sedan 2009. I år var sex kandidater nominerade till priset och Alla tiders sånger vann omröstningen där alla som ville fick rösta.

– Det råder inget tvivel om att Alla tiders sånger träffar en nerv hos folket, det upplevde vi genom all respons vi fick. De lyckades att kombinera god musik, gott budskap och starka historier från de medverkande som berörde. Detta hoppas vi få se mer av, säger Jarle Haugland, ledare för Tre & Medier.

produktion

Glädje hos NRK och TV-Inter

På NRK gläds man över priset.

– Vi är väldigt tacksamma att motta priset. Programmet från Nashville var ett fint tillskott under pingsten och det är härligt att publiken uppskattar det, säger NRK:s programinköpare, Fredrik Færden.

Även hos norska TV-Inter, som i högsta grad varit inblandad i produktionen, mottas beskedet positivt.

– Vi gläder oss över att NRK och Alla tiders sånger röstats fram som vinnare av Medierosen. Vi upplever detta som ett erkännande av att kristen sång och musik är något spännande. Detta är också en stor uppmuntran för TV-Inter som har producerat programmet i samarbete med TBN Nordic säger TV-Inters ledare, Einar Matre.

Den 13 september kommer Anders Wisth och Urban Ringbäck, som varit en av programmets musikaliska ledare, att besöka Oslo för att vara med på prisutdelning.

---

Fakta: Medierosen

  • Ett norskt pris som delas ut till en person, en redaktion eller ett program som har utmärkt sig i att främja kristen tro eller goda värderingar i medierna.
  • Priset är instiftat av Tro & Medier, en organisation som arbetar för att främja kristen tro och goda värderingar i medielandskapet.
  • Årets utmärkelse delas ut den 13 september i Oslo.

---

Fler artiklar för dig