Nyheter

Dansk studie: troende är friskare än andra

Danskar som utövar sin tro aktivt är friskare än andra, visar studien vid Syddansk universitet, SDU

Dödligheten är lägre bland danska kvinnor som utövar sin religion aktivt, medan aktivt troende danska män vårdas på sjukhus mera sällan än andra män. Det visar en ny studie vid institutionen för folkhälsa vid Syddansk universitet, SDU. Om detta beror på att troende i högre utsträckning än andra har en positiv inställning till livet, lever sundare eller erfar mening och gemenskap, har forskarna inget svar på ännu.

Andra studier visar på liknande hälsofördelar för troende. Men flertalet av de studierna har gjorts i länder med en stor andel troende, enligt de danska forskarna, som ville se om sambandet existerade även i en sekulär kontext.

Svaret var entydigt ja.

– Det förefaller som att religiös aktivitet kan kopplas till lägre dödlighet och bättre hälsa. Men det verkar finnas en skillnad mellan könen. Vi har ingen omedelbar förklaring till det, men kanske nyttjar män och kvinnorna de religiösa samfunden på olika sätt och i olika perioder i livet, säger Linda Juel Ahrenfeldt, forskningsledare och biträdande professor i folkhälsa, i ett pressmeddelande från SDU.

Studie med 3 000 deltagare

Studien, som publicerades i European journal of epidemiology tidigare i år, granskade dödlighet och sjukhusbesök bland 2 987 danska män och kvinnor som under tidigare år tillfrågats om sitt aktiva deltagande i religiösa samfund.

– Under perioden vi undersökte dog 848 personer. Vi upptäckte att dödligheten för de individer som deltagit i en religiös organisation låg omkring 30 procent lägre än för andra. Bland kvinnor var skillnaden ännu större, nämligen 44 procent, säger Linda Juel Ahrenfeldt.

Vad gäller aktivt troende män, så kunde de uppvisa 33 procent färre vårdtillfällen på sjukhus än andra män. Inget sådant samband fanns för kvinnorna.

Religionens positiva hälsoeffekter för kvinnor har forskare sett tidigare. Den danska forskargruppen har dessutom kunnat konstatera, genom att gå igenom data från tio europeiska länder, att personer som varit aktiva i ett religiöst sammanhang, hade mindre risk för att utveckla cancer och för att uppleva problem med nedstämdhet.

– Tidigare studier har antytt att den positiva effekt som religiös aktivitet ger bland annat beror på att det är välgörande att tillhöra en gemenskap eller på att man har en sundare livsstil. Men nuvarande studier har inte förmått att helt förklara sambandet genom fysiologiska, psykologiska eller sociala processer, säger Linda Juel Ahrenfeldt.

Fler artiklar för dig